Det var mitt under det pågående högskoleprovet våren 2018 som polisens nationella insatsstyrka slog till mot fuskligans sambandscentral i en lägenhet i Norrköping. Då hade Ekobrottsmyndigheten och polisen under några intensiva veckor utrett och spanat på de misstänkta männen.
Enligt åtalet hade högskoleprovsfuskarnas verksamhet omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor. Bevisningen bestod bland annat av fynd i två väskor som en av de huvudåtalade grävt ner. De innehöll sammanlagt 1,6 miljoner kronor och ett USB-minne med dokument som listade kundernas namn, personnummer och adresser, samt vilket högskoleprovsresultat som beställts.
Tingsrättens dom revs upp
En första rättegång hölls i Norrköpings tingsrätt i slutet av 2018. Huvudmännen dömdes då till fängelsestraff på mellan tre år och ett halvt år till sex års fängelse.
Domen revs sedan upp av hovrätten sommaren 2019 efter att lagmannen befunnits jävig och tingsrätten fick därmed göra om hela förhandlingen igen.
Mildare domar
I september 2020 så föll till slut tingsrättens dom. De tre utpekade huvudpersonerna – nu 24, 26 respektive 29 år gamla – fick den här gången mildare domar, mellan två och tre och ett halvt års fängelse.
De dömdes för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, och även för bland annat bokföringsbrott och skattebrott, eftersom de inte bokfört och redovisat inkomsterna från HP-hjälpen. 29-åringen och 26-åringen dömdes också för penningtvättsbrott.
Överklagades av båda parter
En 59-årig man som tidigare dömts till fängelse i ett och ett halvt år för att ha hjälpt till i verksamheten fick nu villkorlig dom. En 34-årig kvinna dömdes även för penningtvättsbrott till villkorlig dom och böter.
De 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna fick villkorlig dom och böter för grov osann försäkran.
Tingsrättens dom överklagades av både Ekobrottsmyndighetens åklagare och merparten av de åtalade i härvan.