Elva personer döms till fängelse i den omtalade spritbusshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Det var den största rättegången hittills i Sverige när det handlar om smuggling av alkohol från Tyskland med bussar. Totalt 19 personer har stått åtalade, bland annat en bussbolagsägare och hans son, som ska ha skött ruljansen från Östergötland.

Varje vecka ska de 19 åtalade ha smugglat tonvis med alkohol till Sverige. De som stått åtalade är, förutom bussbolagsägaren och hans son, värdar, chaufförer och passagerare, så kallade målvakter. De ska ha gjort sig skyldiga till allt från grov organiserad systematisk brottslighet genom smuggling till olaglig försäljning av alkohol via så kallade spritbussar.

”En allt för sträng dom”

Bussföretagets ägare dömdes idag till fängelse i 2,5 år precis som åklagaren yrkat. Det var ett strängare straff än vad åklagaren yrkade på. Dock ogillas en företagsbot på 2 miljoner kronor som åklagaren begärt.

Spritbussar

Advokat Mats Torneus som företräder bussbolagets ägare tycker att domen var allt för sträng.

– Min klient vidhåller att han är oskyldig och att bussresorna inte alls varit brottsliga, säger han till SVT Nyheter Öst.

Enligt Mats Torneus så kommer hans klient att överklaga domen till hovrätten.

Förutom bussbolagets ägare så dömdes idag tio personer till fängelse på mellan 6 och 8 månader. Ytterligare fem personer dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha agerat målvakter eller för annan medverkan och två alkoholköpare dömdes till villkorlig dom och böter respektive endast böter.

Nöjd med domen

Åklagaren Eva Nemec Nord är nöjd med tingsrättens dom även om hon inte fick gehör för kravet på 2 miljoner kronor i företagsbot.

– Jag är också mycket nöjd med att tingsrätten har förstått hur den här verksamheten varit uppbyggd och förstått hur svårt det är att bevisa varje spritbussresa, men trots det kunnat bedöma och tagit till sig den omfattning som jag redovisat i åtalet.

– Jag misstänker att den här bussen har fortsatt att gå trots åtalet och rättegången och jag har sett bussen rulla. Men jag hoppas att den här domen nu sätter stopp för det och att också andra bussbolag som håller på med den här verksamheten förstår olagligheten i detta, säger chefsåklagare Eva Nemec Nord.

Läs mer: Hela vår rapportering om spritbusshärvan

Ska ha snuvat staten på två miljarder

Under de senaste åtta åren beräknas staten ha gått miste om 300 miljoner kronor per år i skatteförluster på smugglingen. Det blir över två miljarder kronor för den alkohol som hittills smugglats in med de så kallade spritbussarna. Samtidigt ska en del bussar ha tjänat nära 25 miljoner kronor årligen i ren vinst på den här trafiken.

Polisens spaningsbild visar hur mängder av alkohol lastas om från en av spritbussarna. Foto: Polisen

– Eftersom det här är en mycket lukrativ verksamhet så kan man misstänka att det som verksamheten genererar i pengar också finansierar annan brottslig verksamhet. Ett sätt att komma till rätta med det här, är att få bort lönsamheten, sa Magnus Råsten vid ekobrottsmyndigheten i Linköping till SVT Nyheter Öst i höstas.

Läs mer: Smuggelspriten vanligare bland vuxna östgötar

Trafiken fortsätter trots rättegång

Enligt Tullen kör omkring 20 bussbolag sedan flera år regelbunden smuggeltrafik från Tyskland. Tio av bolagen kör E4:an från Skåne upp till Stockholm. Östergötland har blivit något av ett centrum för trafiken, på flera platser sker planerade omlastningar. Stora parkeringsplatser vid köpcentrum i Linköping och Norrköping används flitigt

Polisen beräknar att cirka 2.000 så kallade målvakter reser som passagerare på spritbussarna för att handla så mycket alkohol det bara går.

Läs mer: Arbetslösa ”målvakter” åker med spritbussarna

Det bolag som nu stått inför rätta har enligt polisen fortsatt sina resor trots att många av de inblandade dragits inför rätta.

– Jag tror det är för mycket pengar i det här så de kan inte sluta, sa Joakim Stenman, som är nationell samordnare hos polisen när gäller det jakten på spritbussarna, till SVT Nyheter Öst när förhandlingarna i rätten pågick.

”Ville ha strängast straff för ägaren”

Åklagaren Eva Nemec Nord yrkade under förhandlingarna vid Linköpings tingsrätt på att de två huvudåtalade skulle få mellan 1-2,5 års fängelse. Huvudmannen tillika ägaren till bussbolaget ville hon skulle dömas till fängelse i 2,5 år för grov smuggling och olovlig försäljning.

Eva Nemec Nord, åklagare, fick dra den stora förundersökningen på kärra till tingsrätten när förhandlingarna inleddes under hösten 2016. Foto: Kjell Lundström/SVT

Ägaren är enligt Nemec Nord den som har haft det yttersta ansvaret för verksamheten. Det ska ha handlat om systematisk och organiserad verksamhet. Allt som gjorts i bolaget har gått via honom enligt åklagaren.

Sonen som ska ha varit ”stand in” för fadern och bland annat skött bussarna ville åklagaren döma till 1,5 år. Två bussvärdinnor och två chaufförer borde enligt åklagaren dömas till 1 års fängelse.

Nemec Nord ville också att bussföretaget skulle få 2 miljoner kronor i företagsbot.

Läs mer: ”Polisen har mutat misstänkta vid förhör”

En frikändes

En av de 19 personerna frikändes. Det var en busschaufför som endast körde bussen i Danmark och Tyskland och som inte såg den verksamhet runt bussen som förekom vid de olika stoppen i Småland och Östergötland på hemväg från Tyskland. Tingsrätten bedömde det inte som uteslutet att han kan ha varit okunnig om vad som pågick.

I ett par av fallen mildrades påföljden av att det gått lång tid mellan brotten och åtalet förra våren. I något fall var den tiden så lång som fyra år.

Huvudförhandlingen pågick i 16 dagar och närmare 30 vittnen hördes i målet i Linköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet