Jas Gripen. Foto: TT

Svenskt stridsflyg till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har flyttat delar av den ordinarie incidentberedskapen till Gotland, med anledning av den ryska övningsverksamheten.

”På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar”, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef, på Försvarsmaktens hemsida.

Enligt pressmeddelandet följer Försvarsmakten just nu utvecklingen i närområdet samt det som händer i Ukraina mycket noga.

Enligt Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten, är det inte ovanligt att incidentflyg flyttas när det pågår stora militärövningar i närheten av Sverige.

– Det är helt normalt att vi vid sådana tillfällen flyttar fram incidentberedskapen, exempelvis till Gotland, för att underlätta luftövervakningen.

TT: Men har inte hotbilden mot Sverige förändrats efter de senaste dagarnas händelser?

– Nej, det är inte vår bedömning.

Han vill inte säga mer om vad som flyttas till Gotland utom att det rör sig om ”ett antal Gripenplan”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.