Linda Folebäck, församlingsherde i S:t Olofs församling. Foto: SVT

Kyrkan ny scen på musikfestival

Uppdaterad
Publicerad

När musikfestivalen ”Wheres The Music?” drar igång imorgon i Norrköping så har arrangörerna fått låna en kyrka att låta några av banden få spela i, under vissa premisser. 

Det är tredje gången ”Wheres The Music?” arrangeras i Norrköping. Det är Bråvallas systerfestival, samma bolag FKP Scorpio är arrangör, men ”Wheres The Music?” är samtidigt en branschmässa där nya lovande artister ska få visa upp sig. 

Ifjol lockade festivalen närmare 500 personer från musikindustrin, som diskuterade, utbytte idéer och lyssnade på paneldebatter och föredrag. Dessutom närmare 5.000 besökare som kom för att lyssna på musiken. 

Det är runt 100 band som spelar på ett tiotal scener runt om i Norrköping under tre dagar. 

Ett inslag om festivalen finns här.

”En bra dialog med arrangörerna”

Som en nykomling bland årets scener finns Hedvigs kyrka vid Rådhuset i Norrköping. 

– Det är härligt att använda kyrkorummet som en del, en arena, i stadslivet i innerstaden, säger Linda Folebäck församlingsherde S:t Olofs församling.

Det var hon som fick förfrågan från festivalen om kyrkan kunde få bli en av årets scener och hon har försäkrat sig om att det inte har bokats in några hårdrockband i kyrkan.

– Vi har haft väldigt bra dialog med arrangörerna, så det blir mer singer-songwriterkoncept härinne, det är ju viktigt att det finns ett budskap i musiken som också vi kan dela.

Fler Linköpingsband  

Post Pines från Linköping är ett av banden som kommer att spela i kyrkan, de spelar drömsk elektronisk stämningsmusik. I år har plötsligt Linköping fler band med på festivalen än Norrköping, tre stycken.

Utöver Post Pines så är det rockbandet Skogen Brinner, med sin långhåriga 70-tals hårdrock och Gus Ring, i vanliga fall sångare i metalbandet Siberian, men som nu gör en solosatsning med musik som drar mer åt det psykedeliska hållet. 

Norrköpingsartister  

Två band från Norrköping är med i år, båda är utbrytningar från gruppen Maj Monet som spelade på festivalen ifjol. En av Maj Monets medlemmar, Signe Bankefors, lärde känna Meriyam Eriksson på en klubb i Berlin och tillsammans har de nu startat gruppen Exon Banks. De gör elektronisk lågmäld musik och kommer snart att släppa en egen cover av 50 cents Candy Shop. 

Den andra Norrköpingsgruppen i år är Märtha Frans, också det en duo där en av medlemmarna (Johan Schön) kommer från Maj Monet. Märtha Frans spelar elektronisk pop på svenska och håller till vid ”Lund”, gården som är centrum för Den Svenska Björnstammen-kollektivet.

Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.