Foto: SVT

Inga mobiler till ”farliga patienter”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu ändra lagen så att rättspsykiatriska kliniker får förbjuda hela patientgrupper att använda mobiler och datorer. SVT har tidigare avslöjat hur kommunikationen kraftigt missbrukats innanför murarna.

Särskilt farliga patienter inom rättspsykiatrin kan förbjudas att ha mobiltelefoner. Det är innebörden i ett lagförslag som socialdepartementet snart sänder ut på remiss.

I Östnytts granskning har vi visat hur internet- och mobilanvändningen gjort att dömda brottslingar har kunnat ladda ned barnporr, beställa vapen och knark – samtidigt som de avtjänat sina straff på rättspsykaitriska kliniker. Patienterna kunnat föra in droger och skicka ut hot från klinikerna.

Östnytt granskar rättspsykiatrin

Nu vill alltså regeringen ändra lagen. Syftet uppges vara just att öka säkerheten och att förhindra fortsatt brottslighet.

Förslaget innebär att klinikerna, till skillnad från idag, kommer att kunna förbjuda hela patientgrupper från att använda mobiler och datorer innanför murarna.

”Det är fråga om patienter som vårdas med stöd av LRV och som av domstol överlämnats till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, anhållna, häktade och patienter som är intagna i eller ska förpassas till kriminalvårdsanstalt”, står det i förslaget.

Mer om det här i Östnytt ikväll.

Här kan du ta del av lagförslaget i sin helhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östnytt granskar rättspsykiatrin

Mer i ämnet