Ingen räddning för Söderköpings vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Söderköpings ledande politiker har erbjudit regionledningen i Östergötland en hyresrabatt på 600 tusen kronor per år, så att Söderköpings vårdcentral ska kunna räddas, men regionen verkar ha bestämt sig.

I ett sista desperat försök att rädda Söderköpings vårdcentral har Söderköpings kommun erbjudit regionen en 50-procenting hyresrabatt för vårdcentralens lokaler.

– Vi vill ju gärna se att vi har två vårdcentraler i Söderköping eftersom det bidrar till servicen till våra kommuninnevånare, säger Mattias Ravander (S), kommunalråd i Söderköping.

Hyrläkare orsaken

600 000 kronor per år. Så mycket pengar är kommunen villiga att gå in med för att rädda vårdcentralen som gått med ett stort underskott främst på grund av dyra hyrläkare.

I Söderköping finns en annan vårdcentral, Geria, och frågan är om ett stöd till den kommunala vårdcentralen skulle strida mot konkurrenslagen. Konkurrensverket säger att kommunens planerade stöd till Söderköpings vårdcentral hamnar i en juridisk gråzon och att det är oklart om det handlar om otillbörligt gynnande.

Bortom räddning

Men trots rabattförslaget verkar det inte möjligt att rädda vårdcentralen.

– Det är ett generöst förslag men kommer inte påverka beslutet, säger Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör, Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.