Linköping firar sitt SM-guld. Foto: Bildbyrån

Ingen segerbonus till damallsvenskans vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF kan tjäna 23 miljoner kronor om de vinner allsvenskan. Linköping, som vunnit damallsvenskan, fick inte en krona i segerbonus.

– Det är verkligen jättetråkigt, jättetrist! För oss så klart och för damfotbollen i stort, det blir inga prispengar alls ens för tvåor och treor, säger klubbdirektören Maria Hagström.

Det blev inget tv-avtal för damallsvenskan i år och därför valde elitklubbarnas organisation EFD att ta bort placeringsbonusen.

– Vi var tvungna att dra in det och ta ett beslut var de pengar som trots allt finns ska läggas. Nu har det prioriterats att i stället se över det så kallade basbeloppet, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD.

Allsvenskan, alltså herrarna har, enligt uppgifter till GP, 250 miljoner kronor i placeringsbonus att fördela med 23 miljoner till segraren och 16 till tvåan i allsvenskan.

–  Jag hoppades bara att det i dagens samhälle sett annorlunda ut, säger Maria Hagström.

Hon tycker det är orättvist och att det är så mycket som är orättvist för damfotboll jämfört med herrfotboll.

– Och jag kan inte gå runt och vara missnöjd hela tiden.

Damfotbollens intresseorganisation EFD får pengar från Svenska spel och medel från tidigare tv-avta och nu finns det inga medel.

– Vi har vetat om det ett tag och tycker vi är värda mer! Och vi kämpar allt vad vi kan för damfotbollen, avslutar Maria Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.