Tomas Oneborg / SvD / TT Foto: Arkivbild/ Tomas Oneborg / SvD / TT

IS-flickan inte brottsmisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps i Österrike på väg till IS i Syrien har inte gjort något brottsligt.

Den 17-åriga svenska flickan som greps i Österrike på väg till Syrien är inte misstänkt för något brott i Österrike. Åklagaren vill därför att svenska myndigheter tar över utredningen mot henne.

-Det står redan klart att det inte finns misstanke om att hon begått något brott i Österrike, så det kommer inte bli någon utredning i Österrike, säger Christina Rats, som är talesperson för åklagaren i Wien, till TT.

17-åring misstänkt för IS-resa

Åklagaren har därför bett domstolen lämna en förfrågan till Sverige om att utfärda en europeisk arresteringsorder mot 17-åringen.

-Domstolen ska ta ställning till om hon ska behållas i förvar och om svenska myndigheter ska få frågan om att leda utredningen mot henne, säger Christina Ratz.

Domstolens beslut kommer antingen i dag eller i morgon. Det har ännu inte tagits några kontakter med svenskt rättsväsende, enligt Ratz.

-Om svenska myndigheter säger att de inte vill hålla i utredningen mot henne, kommer vi undersöka om vi kan starta en utredning mot henne gällande brott i Sverige.

Osäkert om utredning

Henrik Jansén har ärendet på sitt bord vid polisregion Öst. Där har man lite information om hur myndigheterna i Österrike går vidare med ärendet.

-Jag vet bara att socialförvaltningen i Linköping ska försöka få hem flickan. Sedan får vi se vad de österrikiska myndigheterna säger.

Om flickan får återvända kommer Linköpings kommun få stå för resekostnaden.

TT: Kommer hon inte att vara misstänkt för något brott i Sverige?

-Det är inte klart än om det blir en utredning eller inte.

Fallet med den 17-åriga flickan från stadsdelen Skäggetorp i Linköping som misstänks ha radikaliserats på sitt rum och gett sig av för att ansluta sig till IS i Syrien är det första fallet i sitt slag i staden.

-Vi har inte haft några skarpa ärenden tidigare som vi känner till. Det här är det första fallet, säger kommunens säkerhetssamordnare Sofia Karlsson.

”Inte förvånad”

Skäggetorp beskrivs som ett område med hög arbetslöshet där många har utländsk bakgrund. För två år sedan slog Nader Ghaemi, då kommunens stadsdelsutvecklare i Skäggetorp, larm om att det fanns personer i området som försökte rekrytera unga till extrema grupper.

Den ”fysiska” rekryteringen i området finns i dag inte kvar, enligt Ghaemi. Trots det är han inte förvånad över att en ung person rest från området för att ansluta sig till IS.

-Jag blev inte förvånad med tanke på vad som händer och vilka metoder de använder för att radikalisera de unga målgrupperna. Man använder sociala medier i stället, säger han.

Första gången

Abdirahman Musse, tidigare ordförande och numera engagerad i moskéstiftelsen i Linköping, säger att han inte vet om den 17-åriga tjejen var aktiv i någon moské i staden. Enligt honom finns inte några problem med rekrytering till extrema miljöer i Linköping.

-För oss är det här nytt, att den här kvinnan har rekryterats till IS och flytt sitt hem. Vi vet inte vad som är bakgrunden och vem som värvat henne.

Han säger att man har ungdomsgrupper i moskén men att den 17-åriga tjejen inte haft någon kontakt med dem.

-Det är första gången som någon från Linköping haft sådana här kopplingar vad jag vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet