Islandshäst avlivades på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En islandshäst avlivades av veterinärer efter att den anlänt med flyg till Norrköpings flygplats.

Den ovanliga händelsen inträffade i fredags kväll när 75 hästar anlände från Island med Icelandic air. Vid avlastningen upptäcktes det att en av hästarna var allvarligt skadad.

– Den hade fastnat med bakbenet i den fasta inredningen, aluminiumrör som bildar grindarna som hästarna transporteras i. När vi fått hästen av planet såg vi att skadan var så allvarligt att jag gjorde bedömningen att hästen behövde avlivas. Det är väldigt ovanligt att detta inträffar, och såklart, väldigt tråkigt, säger David Köster som var ansvarig veterinär på plats.

Flera gånger om året kommer det islandshästar till Norrköpings flygplats eftersom det är en godkänd gränsskyddsstation, en flygplats som får ta emot islandshästar.

Hästarna förvaras antingen i containrar eller instängda i de aluminiumgrindar som hästen hade fastnat i.

– Jag kan inte svara exakt på vad som hände när hästen fastnade, men som tur är det här mycket ovanligt. Mig veterligen var det första gången det hände sedan importen av islandshästar på börjats, säger David Köster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.