Gotland säger ja till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har bestämt att ön ska förstärka sitt asyl- och flyktingmottagande. Det beslutade fullmäktige under måndagskvällen.

Det handlar om en avsiktsförklaring mellan Region Gotland, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som innebär att Region Gotland öppnar för en etablering av asylboenden på flera orter med plats för sammanlagt 250 personer.

Bosätta sig permanent

Avsiktsförklaringen beskriver också på vilket sätt som parterna kan bidra till att förbättra förutsättningarna för att de personer som sedan får uppehållstillstånd ska välja att bosätta sig på Gotland permanent.

– Det finns en bred politisk samsyn om att Gotland ska ta emot fler människor som är på flykt. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, säger Björn Jansson (S) som är regionstyrelsens ordförande. Vi som bor och verkar på Gotland har goda förutsättningar att tillsammans göra så att det blir ett bra mottagande. Ett mottagande som förhoppningsvis gör att många väljer att bosätta sig på ön om de får uppehållstillstånd.

En tillväxtfråga för Gotland

– Att öka asyl- och flyktingmottagandet är, förutom en humanitär fråga, även långsiktigt en tillväxtfråga för Gotland. Vi har behov av att öka mångfalden och bli fler på ön för att kunna utvecklas. Jag hoppas nu att alla goda krafter på Gotland vill sluta upp och samarbeta för att de nyanlända ska känna sig välkomna, tillägger Eva Nypelius (C), regionråd i opposition.

Avsiktsförklaringen kommer att skrivas på av samtliga parter nu i början av sommaren. Den 18 juni beslutar regionstyrelsen om vilka orter som anses bäst lämpade för etablering av asylboenden. Ambitionen är att de första asylsökande ska kunna välkomnas till ön innan årsskiftet 2015/2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.