”Det är nästan en overklig syn att gå här och titta”, säger Tino Åberg som bor vid Yxern.

”Jag är oerhört besviken på länsstyrelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Tino Åberg, som bor nära sjön, är besviken på att länsstyrelsen inte agerar när läget för sjön Yxern är akut. ”Att bara stå och titta på, det anser jag är omoraliskt.”

Varje vecka är sjön lite mindre, lite mer torrlagd.

– Det sticker upp stenblock som små öar som man inte brukar se. Den 30 meter långa flytbryggan ligger helt torrlagd nu.

Vattenkraften dränerar

Tino Åberg bor nära och har länge stridit för att Tekniska verken i Linköping och de andra kraftbolagen ska tappa mindre vatten från sjön. Nu är han besviken på länsstyrelsens agerande.

”Skulle kraftbolagen plötsligt göra något frivilligt?”

Eva Brynolf, avdelningschef på länsstyrelsen i Kalmar, sade nyligen till SVT Nyheter Öst att ansvaret ligger på Tekniska verken och de andra kraftbolagen som tappar vatten ur sjön. Länsstyrelsen vill helst att de agerar på frivillig basis.”

– Man kan inte säga att kraftverksägarna ska tappa mindre vatten frivilligt. De har ju hållit på i decennier. Skulle de plötsligt göra något frivilligt, säger Tino Åberg som bor vid sjön.

Han påpekar att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och mycket väl känner till situaitonen och konsekvenserna för miljön.

”Oerhört besviken på länsstyrelsen”

– När läget är så akut borde man sätta sig i bilen och komma hit och dokumentera skadorna och agera. Som det är nu går det ju inte att nyttja sjön till någonting. Jag är oerhört besviken på länsstyrelsens agerande, säger Tino Åberg.

Men han kommer inte ge upp, säger han.

– Jag ska rädda sjön. Den är värd ett bättre öde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet