Jael Waern blev ögonvittne till attacken. Foto: privat

”Jag tog skydd bakom en pelare”

Uppdaterad
Publicerad

Jael Waern var på väg hem efter firandet av nationaldagen i Nice när hon såg lastbilen komma körande.

I går kväll var Jael Waern, som tidigare har jobbat på Sveriges Radio i Östergötland, som så många andra på väg hem från nationaldagsfirandet i Nice.

I telefonintervjun här ovanför berättar hon själv vad som hände (det finns en lång och en kort version):

Attack i Nice 2016

– När fyrverkerierna var över i går kväll så börjar den här stora folkmassan att röra sig åt olika håll. De flesta ska hem. Det är väldigt trångt, det är mycket människor.

”Människor kastade sig undan i panik”

– Och jag uppfattar att någonting inte är som det ska. Jag hör att väldigt många människor skriker. Och när jag tittar åt det hållet ser jag människor som kastar sig i panik åt olika håll och försöker komma undan.

– Jag ser en vit lastbil komma. Det ska inte komma någon bil där då, eftersom vägen är avstängd.

– Och jag ser människor som inte riktigt hinner undan. Jag kan inte se om de träffas sedan av lastbilen eller inte. Men jag ser att de förtvivlat försöker klättra upp på en liten grässlänt som skiljer den här stora vägens olika körriktningar åt.

”Jag tog skydd bakom en pelare”

– Första reaktionen är att ta skydd. Jag och flera andra tar skydd bakom en stor pelare. Och då utbryter skottlossning. Korta intensiva, torra hårda skott. Och när den där skottlossningen är över ser jag hur det kommer stora mängder poliser rusande med dragna vapen från ena hållet, de rör sig mot den här vita lastbilen.

– Hela området runt promenaden och festområdet, där var ju människor i fullständig panik. Sprang åt olika håll. Letade efter anhöriga. Det låg tappade skor och barnleksaker på trottoaren.

”Rädslan kom efteråt”

– Det som sitter väldigt tydligt kvar på min näthinna, det är de här stackars barnen som var chockade, gråtande, vettskrämda. Och som klängde sig fast vid vuxna och hade panik i ögonen.

– Rädslan har ju kommit efteråt, med insikten att i denna stora folkfest, i denna glädjens kväll som 14 juli är för många fransmän och för många av oss turister som är här, så finns det någon eller några som med vett och vilje faktiskt ville ta livet av så många som möjligt av oss.

Är du på plats – hör av dig till oss

Är du på plats i Nice? Hör av dig till oss på 011-210 100 eller ost@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet