”Jag tänker slåss för mina barn och barnbarn”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sen stoppade mark- och miljödomstolen planerna på vindkraft vid Marviken i Norrköpings kommun. Fortfarande funderar ägarna i bolaget Kolmårdsvind på om man ska överklaga beslutet.

Det står som ett monument, på Vikbolandet, över ett kommunalt fiasko. Norrköpings kommuns enda vindkraftverk. Sedan ett år tillbaka är det inte i drift eftersom man väntar på reservdelar. Av Östergötlands 144 vindkraftverk finns inte ett enda i Norrköpings kommun.

För barn och barnbarn

– Jag tycker det är pinsamt, mycket mycket pinsamt. Jag hoppas att även Söderköpings vind kommer i gång och Skönero och att vi andra också kommer i gång med våra verk, säger Alf Gustafsson, ordförande i Kolmårdsvind och en av de mest drivande när det gäller vindkraft i kommunen.

Vindkraft Marviken

Han har inte gett upp. Han slåss för sina barns och barnbarns framtid, menar han.

– Jag tror att jag fortfarande har stöd av majoriteten av politikerna för jag har inte fått några signaler om motsatsen. Man vill ha vindkraft även i Norrköping,

– Jag tänker inte ge upp, säger Alf Gustafsson ordförande i Kolmårdsvind. Foto: SVT

Ekonomin har gått ur

Alf Gustafsson har slagits för vindkraftsetablering i åratal i Norrköping men hela tiden gått på pumpen. Kringboende och myndigheter har sagt nej och nu har lönsamheten gått ur branschen. Något som bekräftas av energimyndigheten. Så det ser onekligen mörkt ut för en etablering i närtid i Norrköping.

– Det är historiskt låga elpriser nu och även historiskt låga elcertifikat, det vill säga att stödet för vindkraft är historiskt lågt, säger Gustaf Ebenå, chef för styrmedel och tillsyn vid energimyndigheten.

–Det är historiskt låga elpriser nu och även historiskt låga elcertifikat, det vill säga att stödet för vindkraft är historiskt lågt, säger Gustaf Ebenå, chef för styrmedel och tillsyn vid energimyndigheten. Foto: SVT

Ger inte upp

Men Alf Gustafsson kommer inte ge upp sin ambition att också Norrköping ska få vindkraftverk i kommunen i framtiden.

– Ryggen gick nästan av, jag har haft hjärtinfakt och jag har pacemaker, men jag tänker inte ge upp, utan jag tänker slåss så länge jag kan för mina barn och barnbarns framtid, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft Marviken

Mer i ämnet