Foto: SVT

Johan spelar med symfoniorkestern

Uppdaterad
Publicerad

Som barn har han sprungit i konsertsalen eftersom pappa är cellist. Nu är Johan Dalene själv solist framför Norrköpings symfoniorkester.

Fyra år gammal sprang han runt pappa, som satt och övade på cellon där hemma. Kanske blev det inte helt idealiska övningsförhållanden för Torstein Dalene i Norrköpings symfoniorkester. Å andra sidan inympades ett gediget musikintresse i sonen Johan.

– Jag ville egentligen spela cello först, för min pappa spelar cello, berättar Johan Dalene för SVT Nyheter Öst. Men så var fiolläraren så väldigt bra i Norrköping och så tyckte mina föräldrar att det var bättre att jag spelade fiol. Då skulle vi kunna spela som en trio tillsammans eftersom mamma spelar piano.

Fastnade för fiol

Fiolläraren sade att Johan kunde ju prova fiol i ett år och sedan byta om han ville. När det där året hade gått så ville Johan själv fortsätta med fiolspelandet.

Idag är Johan Dalene 16 år och går i en gymnasieskola i Stockholm. Det blev så efter att han gått i musikklasserna på Hagaskolan hemma i Norrköping.

Konserter och resor är vardag

Ibland får skolan klara sig utan honom. I april deltog han i Menuhin Competition, en tävling som ibland kallas OS för violinister. Hur det gick? Det blev en tredjeplats för honom i hård internationell konkurrens.

Nu väntar en konsert på torsdagskvällen där han är solist i Tjajkovskijs violinkonsert. Bakom honom finns ljudtrycket från Norrköpings symfoniorkester och en av cellisterna är pappa Torstein.

En bra orkester sporrar

Att han en bra orkester bakom sig gör att han spelar bättre berättar Johan.

– Så är det. När man har väldigt bra folk runt sig så spelar man bättre själv. Man blir taggad.

Internationellt intresse för Johan

Han har alltså redan uppmärksammats utomlands. I förra veckan var han till exempel i England och blev intervjuad i ett av BBC:s radioprogram. Hur långt han kommer att gå vet väl ingen, men just nu är det iallafall musik som gäller.

– Jag vill ju bli så bra som möjligt. Sen vet man ju aldrig, om något år kanske jag vill bli astronaut istället, säger Johan med ett skratt. Men just nu, och sedan några år tillbaks, har det verkligen känts att jag vill spela fiol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.