Gotländsk julmat med traditioner

Uppdaterad
Publicerad

På Näsudden på Gotland så är man snart redo för julen, men några rätter återstår för Monica Johansson och hennes mamma Kerstin att laga till julbordet. Tillsammans driver de köket på den medeltida gården Kattlunds, en gård med anor från 1200-talet. Så de har bra koll på sina traditioner.

Gammaldags äppelkaka ska de vara, och på det här gotländska julbordet ska det också till andra sötsaker, bland annat struvor.

– Det är en smet på mjöl, ägg, mjölk och lite socker. Sedan kokar man det i 180-gradigt kokosfett. Förr använde man naturligtvis istret från gris, men idag så har vi moderniserat det och använder kokosfett, säger Kerstin Johansson Norrby.

Julen har länge handlat om den goda maten och mattraditionerna kring julen skiljer sig så klart åt från landskap till landskap. På Gotland har julkryddorna funnits med länge.

– Vi har ju tidigt importerat mycket kryddor från andra länder via Hansan. Saffran är ju en krydda som vi använt länge på Gotland och då inte bara på jul utan överhuvudtaget vid kalas. Men annars var det ju kanel, kryddnejlika och andra juliga kryddor som vi använder också idag, säger Veronica Östling, matkonsulent på Hushållningssällskapet på Gotland.

Traditionellt julbord dukas upp

På tal om saffran så vad vore julbordet utan saffranspannkaka. Monica Johansson berättar det viktigaste med tillagningen.

– Det är att gröten måste vara kokt. Man kokar en vanligt risgrynsgröt först som sedan får svalna lite. Sedan ska man inte snåla med saffran eller mandel, säger hon.

Rätterna hos Monica och Kerstin känns igen av många. Men den klassiska julmaten börjar få konkurrens säger matkonsulenten Veronica Östling.

– Den senaste studien i Sverige visar att många svenskar vill byta ut många av de traditionella julrätterna mot vegetariskt och mer grönsaker. Det är något som kommit mer och mer på senare år, säger hon.

Men på Näsudden är det ett traditionellt julbord som dukas upp där grönsakerna får stå åt sidan en stund.

– Det är ju naturligtvis upp till var och en att äta vad de vill. Men för oss här ute så gäller det traditionella. Vi vill gärna föra det vidare till mina barnbarn så att de får lära sig det traditionella och vad man använder sig av till julen. Som barn minns man ju egentligen de här stora förberedelserna, med slakt och så vidare. Det förekommer ju inte så mycket idag, men just att föra traditionerna vidare tycker jag är viktigt, säger Kerstin Johansson Norrby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.