”Hade vi inte blivit varnade hade hela lasten åkt i sjön”, skriver bonden som mötte stridsfartyget. Foto: TT/arkivbilder

Kalv fick avlivas efter möte med stridsfartyg

Uppdaterad
Publicerad

En kalv fick sätta livet till när ett stridsfartyg mötte en pråm med en djurtransport i skärgården utanför Valdemarsvik i november.

Stridsfartyget körde i full fart och drog upp sådana svall att pråmen skadades, samtidigt som en kalv föll så illa att den fick avlivas.

Ägarna på Kättilö har nu fått nära 24.000 kronor i ersättning från försvaret.

Stridsfartyget HMS Visby är knuten till sjöstridsflottiljen på Berga utanför Stockholm.

Fortkörning på Göta Kanal

Det är inte första gången som ett stridsfartyg i full fart orsakat svallvågor som fått konsekvenser för de som vistats i närheten.

I somras ska ett annat stridsfartyg från marinbasen i Karlskrona ha kört i så fort på Göta Kanal att en man föll överbord och en båt prejades in i träd.

”Vi försökte ta skydd”

Den här gången, den 15 november, hade en bonde på Kättilö lastat sin pråm med traktor och en djurtransportvagn med ungefär 12 kalvar som skulle säljas vidare till vidareuppfödning.

Han blev varskodd, av den som skulle möta kalvtransporten, att det kom en stor båt i full fart norrifrån som drog upp väldiga svall.

”Vi hann då backa och försökte ta skydd. HMS Visby K31 höll uppskattningsvis minst 20 knop”, skriver bonden i sin anmälan till Försvarsmakten.

Båten sjönk och slog i botten

”Hade vi inte blivit varnade hade hela lasten åkt i sjön. I det här området här i innerskärgården kör ofta pråmar med levande djur och annan frakt”, fortsätter bonden i sin anmälan.

Svallvågorna resulterade i att en kalv bröt benet och fick senare avlivas och att deras båt med utombordsmotor sjönk och slog i botten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.