Kan bli stora förändringar i landstingspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett parti lämnar arenan och ett nytt kommer. Det kan bli stora förändringar i landstingspolitiken både i Östergötland och Sörmland

Det kan ha varit så många som 20 000 demonstranter. De samlades på torg, dom bildade häck runt sitt lasarett och de vägrade acceptera en nedmontering av vården i Norrköping och en kraftig bantning av Vrinnevisjukhuset.

Vrinnevilistan

Ur proteströrelsen inför valet 2006 upptod partiet Vrinnevilistan. Ett parti med företrädesvis läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster

Och vid valet slog de politisk knockout på hela landstingsetablisemanget. Vrinnevilistan blev tredje största parti och en maktbärare i landstinget i Östergötland och därmed var Vrinnevisjukhuset räddat.

”Vård för pengarna”

I Sömland försöker nu ett nytt parti att kopiera Vrinnevilistans bedrift. Partiet heter ”Vård för pengarna” och vill kraftigt banta antalet anställda både inom politiken och administartionen.

– Det ska inte finnas några politiska sekreterare, färre avlönade landstingsråd och färre nämder. Dessutom får vi utfärda ett sparbeting på administrtionen, säger partiets grundare läkaren Jonas Lindeberg. 

– Vi var intresserade att vara med och påverka men inte stå i fronten, det säger sjukgymnasten Monika Holtstad-Sandberg som var med från början i partiet men som i kommande landstingsval ställer upp för kristdemokraterna

Men så blev det inte. Vårdpersonalen skolades in i politiken och blev en maktfaktorer. Nu ställer inte partiet upp i valet den 14:e september. En majoritet i styrelsen tyckte att Vrinnevilistan gjort sitt och hade uppnått sina mål, men det finns de som tycker att beslutet var fel.

Emot beslutet

– Jag var emot det. Jag har levt med Vrinnevilistan i snart 10 år och det har blivit en del av mitt liv, det säger undesköterskan Pernilla Claar-Johansson som också hon ställer upp för kristdemokraterna i kommande val.

Genom besparingar på politik och administration så räknar ”Vård för pengarna” med att frigöra 130 miljoner kronor till vården i stället. Och de menar att det är bråttom, för personalen går på knäna.

– För det första känner sig personalen otillräcklig hela tiden, många går ju hem och är väldigt ledsna och önskar att man ska hitta på något annat att göra och man är rädd att bli sjuk och hamna i det som nu är, det säger rehabkordinatorn och ett av partiets namn på valsedeln, Kirsi Fransson

En av grundarna av Vrinnevilistan, läkaren Helene Andersson-Molina, som numera är socialdemokrat i landstinget, menar att Vrinnevilistan måste finnas kvar som parti även om de inte ställer upp i valet. Det som en påminnelse för de etablerade partierna att inte känna sig för säkra på makten

– Det måste finnas människor som är villiga att utmana etablerade partier om man gör om samma dumheter eller för den delen hittar på nya. Vrinnevilistan måste finnas kvar som gransklare och kritiker, det säger Helene Andersson-Molina.

Jonas Lindeberg, partiledaren för ”Vård för pengarna” kommer dock inte att bli landstingsråd vid en valframgång

– Jag räknar med att inte lämna mitt jobb som läkare, för politiken finns det ju kvällar och nätter också, det säger Jonas Lindeberg partiledare fä ”Vård för pengarna”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.