De två huvudmännen misstänks ha ordnat inresor till flyktingar genom att ansöka om arbets- och uppehållstillstånd hos Migrationsverket på falska grunder. Foto: Sofia Tanaka / Anders Wiklund / TT

Kan inte dömas för människosmuggling efter HD-dom

Uppdaterad
Publicerad

Ligan misstänkts ha tjänat över 13 miljoner på att ordna tillstånd på falska grunder till personer som sedan sökt asyl i Sverige. Men efter en dom i Högsta domstolen idag kommer ingen av de misstänkta i fallet att kunna dömas för människosmuggling.

I november gjorde polis, åklagare och Ekobrottsmyndigheten mot ett stort tillslag mot ett nätverk med bas i Norrköping som misstänktes ha ägnat sig åt storskalig människosmuggling.

Femton personer delgavs misstanke om brott och de två huvudmännen misstänks ha ordnat inresor till flyktingar framförallt från Syrien, bland annat genom att ansöka om arbets- och uppehållstillstånd hos Migrationsverket på felaktiga grunder. Personerna har på det sättet kunnat söka asyl i på plats i Sverige.

På detta ska de misstänkta ha tjänat stora pengar enligt åklagarna som begärde att tillgångar motsvarande 13 miljoner kronor skulle frysas.

– Enligt min uppfattning har personer kunnat få betala 25.000 dollar för detta, motsvarande kring 200.000 svenska kronor, säger kammaråklagare Johan Kjellman, vid Internationella åklagarkammaren.

Kan inte ses som ett organiserande

Huvudmännen häktades misstänkta för grovt organiserande av människosmuggling, men efter en dom i Högsta domstolen i dag står det klart att ingen av de misstänkta i ärendet kommer kunna dömas för någon form av människosmuggling.

Efter att hovrätten beslutat att häva beslaget av tillgångar för en av de misstänkta, en 37-årig man, prövade HD den principiella frågan vad som gäller om utlänningarna hade giltiga tillstånd som grundades på oriktiga uppgifter. Högsta domstolen har nu slagit fast att straffbestämmelsen inte kan anses omfatta sådana fall och den gärning som misstankarna avser inte kan anses utgöra organiserande av människosmuggling.

Högsta domstolen var inte enig, två av de fem justitieråden var skiljaktiga och menar att den misstänkta gärningen ska bedömas som ett organiserande av människosmuggling.

– Jag anser att det är nödvändigt med ny lagstiftning, man bör inte ha ett system som gör det möjligt att utnyttja personer på det här viset, säger åklagare Johan Kjellman.

Kan vara grovt ocker

I och med domen hävs också det beslag av mannens tillgångar som gjorts. Enligt åklagaren hade man bara lyckats säkra en bråkdel av de 13,3 miljoner kronor som det fanns ett kvarstadsbeslut på. Utredningen är nu istället inriktad på att se om någon kan dömas för grovt ocker i och med att de huvudmisstänkta enligt åklagaren ska ha utnyttjat de asylsökandes svåra situation.

En av de huvudmisstänkta sitter också häktad, misstänkt för grovt ocker. För de många övriga misstänkta i ärendet går nu åklagaren igenom varje för att se om misstankarna ska omformuleras eller om utredningen mot personen ska läggas ned. Åklagaren bedömer att ett slutgiltigt besked om åtal kommer att dröja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.