Hörsalsparken och Katscha är två av endast sex nominerade objekt i Sverige. Foto: SVT

Katscha och Hörsalsparken är nominerade till arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Två nybyggen i Norrköping är nominerade till det europeiska priset Mies van der Rohe Award för samtida arkitektur.

Hörsalsparken och Katscha är två av endast sex nominerade objekt i Sverige. I Europa är totalt 356 objekt nominerade, representerade av 36 länder.

– Det är roligt att våra projekt uppmärksammas även utanför Sverige gränser, säger Karin Milles Beier, stadsarkitekt Norrköpings kommun.

Har tidigare vunnit pris

Hörsalsparken vann 2015 Sienapriset, för bästa landskapsarkitektur och Katcha har tidigare vunnit Mipim-award och nu senast Sveriges arkitekters pris.

Hörsalsparken som ligger mitt i Norrköpings centrum nyinvigdes under våren 2015 efter att samhällsbyggnadsföretaget Tyréns omvandlat parken.

”Vi är rätt ute”

Katscha med ansvarig arkitekt Ingrid Reppen och Kai Wartianen är ett bostadshus mitt i industrilandskapet, som stod inflyttningsklart hösten 2015.

– Mies van der Rohe award-nomineringen är en bekräftelse på att vi är rätt ute. Att vår satsning på god arkitektur börjar ge ringar på vattnet, säger Karin Milles Beier.

Det aktuella priset delas ut för samtida arkitektur vartannat år. Inom norden har bland annat operahuset i Oslo, och Harpa konserthuset i Reykjavik prisats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.