Foto: Sofie Berlin

”Jag är ingen vän av Anna Kinberg Batras ledarskap”

Uppdaterad
Publicerad

En bred majoritet av moderata kommunpolitiker runt om i landet säger nej till att samarbeta mer med Sverigedemokraterna. Det visar en enkät som SVT har gjort.

Kritik riktas också mot partiledare Anna Kinberg Batra. I Kinda säger man till och med att hon borde bytas ut. 

Skulle kunna ge majoritet

Ute i flertalet av landets kommuner finns just nu situationen att skulle Moderaterna börja samarbeta med Sverigedemokraterna skulle det kunna öppna upp för en majoritet i framtiden. 

En sådan kommun är Linköping, men här utesluter partiet något sådant initiativ. 

– Det är ett parti som är representerade här men det är inte något parti som jag känner någon intressegemenskap med eller något förtroende för, säger Paul Lindvall (M) oppositionsråd i Linköping. 

69 procent säger nej

De moderata kommunpolitikerna är inte pigga på att utöka samarbetet med Sverigedemokraterna. Det här visar en enkät som SVT Nyheter har låtit göra. Hela 69 procent av 188 kommuner, som svarat på enkäten, säger nej till ett samarbete med SD. 

Foto: SVT

– Sverigedemokraterna är ett djupt problematiskt parti med en rasistisk historia men också en dålig politik när det gäller många viktiga samhällsutmaningar, säger Paul Lindvall (M). 

Har redan majoritet

I Kinda så tillhör Moderaterna redan majoriteten. Fast tillsammans med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. 

– Det är ju givet att man även måste ta med Sverigedemokraternas mandat i det politiska arbetet, däremot behöver man inte ha något organiserat samarbete med dem eller räkna in dem för att bygga upp majoritetssituationer, säger Björn Hoflund (M) kommunstyrelsens vice ordförande i Kinda. 

Se inslaget här nedan.

Ser hellre allianssamarbete

Nu växer kritiken mot att släppa in SD i förhandlingsrummet. 

– Jag hade föredragit och tyckt att det vore mycket bättre om man hade gått fram mer kraftfullt de fyra allianspartierna tillsammans och inte blandat in någon diskussion om Sverigedemokraterna, säger Paul Lindvall (M). 

– Jag är ingen vän av Anna Kinberg Batras ledarskap. Jag tror att vi skulle kunna få en bättre partiledare, säger Björn Hoflund (M). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.