Foto: SVT

Avdelning på US tvingas stänga vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Den medicinska akutvårdsavdelningen, MAVA, på Universitetssjukhuset i Linköping tvingas på måndag stänga åtta vårdplatser.

– Vi har helt enkelt inte tillräckligt många sjuksköterskor, säger Kerstin Arbring, verksamhetschef på geriatriska- och medicinska akutkliniken. 

MAVA har 25 vårdplatser och har ingen planerad inläggning av patienter utan de kommer till avdelningen via akutmottagningen.  

En fjärdedel av sköterskorna borta

Att den här situationen har uppstått beror enligt verksamhetschefen på en olycklig kombination av ovanligt många föräldralediga sköterskor och att en del andra sökt sig till andra uppgifter. I dagsläget saknas cirka 10 av 40 sköterskor. 

– Några går utbildning för att bli specialistsjuksköterskor.  Något jag egentligen tycker är en bra satsning från regionen men visst saknar vi de som lämnar oss för andra specialiteter! Vi har haft ett högt tryck under lång tid och dessutom med obekväma arbetstider. Vi har öppet dygnet runt.  

”Stått pall väldigt länge”

– Vi är väl rustade för detta och andra avdelningar har märkt av sjuksköterskebristen tidigare. Vi är en av de sista avdelningarna som drabbas men vi har stått pall väldigt länge. 

– Nästa vecka kommer även GAVA, geriatriska akutvårdskliniken, drabbas men jag är i dagsläget inte säker på hur många platser det kommer röra sig om. 

Kerstin Arbring anser att problemet är stort och för att få till långsiktiga lösningar måste Region Östergötland arbeta mer med bra arbetsvillkor för de som jobbar inom slutenvården och ofta med obekväm arbetstid. 

– Jag vet att de redan gör det men insatserna har än så länge inte räckt till.  

Behöver rekrytera

Patienterna som hamnar på MAVA har ofta en komplex sjukdomsbild. Arbetsuppgifterna gör att man helst ser en viss andel sjuksköterskor med erfarenhet på avdelningen. Något som inte gör det lättare att finna ny personal. 

– Vi behöver rekrytera fler men det är svårt idag. Det finns inte något stort utbud av erfaren personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.