Knarkvåg bland unga i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Leif Eriksson på polisens ungdomsgrupp i Norrköping har lång erfarenhet av att jaga droger bland unga. Han menar att situationen har exploderat under sommaren. Tillgången på nätdrogen spice bland unga tycks vara obegränsad.

– Jag upplever att i var och varannan utredning finns det här med. Är man inte påverkad, så är det en skuld och så vidare, säger Leif Eriksson.

Och hans tes får stöd i statistiken. 2012 gjorde den svenska tullen 4.200 beslag av post med droger köpta på nätet, vilket då var 40 procent mer än året innan.

Fram till i dag har den siffran stigit ofantligt, uppger en anonym källa inom tullen till SVT Östnytt. Och då utgör beslagen utgör ändå bara en promille av den ström av knarkpost som kommer till Sverige.

– Det är inte heller samma spicedrog i dag som för fem år sedan. Kolleger till mig, som kan det här bättre, jämför med MDPV, säger Leif Eriksson.

Sedan polisen i Norrköping drog ner på ungdomsgruppen för några år sedan har polisen tappat initiativet, anser Leif Eriksson.

– Vi är fyra man i yttre tjänst, vi har tidigare varit fjorton. Det är klart att det måste bli någon skillnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.