Reidar Svedahl, ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden vid Norrköpings kommun.

Kommunen: ”Nu ligger bollen hos Kolmården”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att de upphäver bygglovet för Wildfire, Kolmårdens djurparks nya berg-och-dalbana, eftersom de saknar en detaljplan för bygget.

– Vi respekterar givetvis alla domslut som svenska domstolar tar så vi kommer att acceptera det här beslutet och agera därefter, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden vid Norrköpings kommun.

2014 gav Norrköpings kommun Kolmården bygglov att uppföra den numera färdigbyggda berg-och-dalbanan. Ett beslut som upphävdes av Länsstyrelsen i Östergötland efter att flera personer överklagat beslutet. Det i sin tur överklagades av Kolmården som senare fick rätt av Mark- och miljödomstolen och på så vis kunde genomföra bygget.

Kolmårdens berg- och dalbana

Kommunens beslut kritiserades

Domstolen kritiserade kommunen för att inte ha genomfört en detaljplan innan bygglov godkändes.

– En annan domstol under tyckte att vi gjorde rätt så det här är en bedömningsfråga, den stora frågan var om det här är en betydande miljöpåverkan eller inte. Vi gjorde en annan bedömning än det som kom idag, säger Reidar Svedahl.

Dagens beslut om att upphäva bygglovet innebär att kommunen måste skapa en detaljplan för bygget, vilket nu ligger på Kolmården att begära.

– Nu ligger bollen hos Kolmården. De ska agera och eventuellt återkomma om en begäran om detaljplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet