Kommunen överväger att överklaga domen

Uppdaterad
Publicerad

94-åriga Kerstin Johansson fick rätt av domstolen, men lär ändå få vänta på äldreboende. Tjänstemännen i Norrköpings kommun överväger att överklaga domen. Och över 100 personer väntar i kö för att få plats på äldreboende.

När 94-åriga Kerstin Johansson inte fick plats på älreboende såg dottern ingen annan utväg än att låta mamman flytta hem till sig. Nu har Kerstin Johansson fått rätt av förvaltningsrätten. Det berättade SVT Nyheter Öst igår. Men varken Kerstin eller dottern Wiwi Heggblad vet ännu hur det faktiskt blir. Tjänstemännen i Norrköpings kommun har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen eller inte.

– Jag skulle bli väldigt besviken om de gör det. Men då får vi väl överklaga igen, säger Wiwi Heggblad.

Lång kö i Norrköping

Oavsett vad kommunen bestämmer sig för lär det dröja innan hennes mamma kan få en plats på ett äldreboende. Kön i Norrköping är lång. Över 100 personer väntar just nu på att få flytta in på ett äldreboende.

– Tyvärr finns det de som får vänta mer än tre månader. Därför är jag glad att vi har den här satsningen att bygga ut ända upp till 170 platser de närmaste åren, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun.

Sex stänger, sex öppnar

Det finns planer på att bygga sex nya äldreboenden i Norrköping. Totalt mer än 450 nya platser. Men samtidigt tvingas kommunen stänga sex andra äldreboenden som inte uppfyller kraven.  284 platser försvinner därför.

– Bristerna kan framför allt bestå i att man inte har tillgång till egen toalett och dusch. Att man inte har pentry eller tillgång till kylskåp, säger Gunilla Lundberg som är tillförordnad vård- och omsorgsdirektör under sommaren.

Därför blir det bara ett tillskott på 175 nya platser de närmaste åren. Och de första nya platserna dröjer.

– Det stora tillskottet som gör att vi förhoppningsvis inte längre har någon kö, det kommer inte förrän i slutet av 2017, säger Gunilla Lundberg.

Det dröjer över två år alltså?

– Ja, det är lång tid, säger Gunilla Lundberg.

Dröjer minst ett år innan minskad kö

Samtidigt är bristen på äldreboenden nu så akut att politikerna i Norrköping överväger att behålla en del av de utdömda äldreboendena ett tag till.

– När man ser att vi har brist på platser så måste det vara bättre att ha en plats som inte fullt ut fyller alla krav jämfört med att inte ha en plats, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

Hon har nyligen gett tjänstemännen i uppdrag att utreda det här. Det gäller i första hand äldreboendet Vrinnevihus som ligger nära Vrinnevisjukhuset. Planen är att de som i dag bor där så småningom ska flytta till ett nybyggt äldreboende på tomten intill och att man då skulle bygga om Vrinnevihus. Men nu överväger man alltså att driva äldreboende där ett tag till, utan att bygga om.

Men det dröjer ändå mer än ett år innan det kan här kan ge någon effekt på kön.

Varför är det så stor brist på platser?

– Under en längre tid tillbaka har det lagts ner platser på äldreboenden. Alldeles för många platser. Bara de senaste två åren innan jag tillträdde så var det ungefär 125 platser som lades ner, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) och tillägger:

-  Och det är det som vi försöker återställa, men vi bygger också för att försöka möta de ökade behov som ligger framför oss.

HÖR AV DIG!

SVT Nyheter granskar just nu äldreomsorgen. Har du tips och egna erfarenheter? Hör av dig till mig på tina.enstrom@svt.se eller 011-210128. Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.