Kommunens hjälp når inte ut

Uppdaterad
Publicerad

Få har antagit den krishjälp som kommunen erbjuder efter skottlossningen som dödade två i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Kommunen fick larm om bråket vid 23.30-tiden under måndagskvällen och under natten hade socialkontoret jour.

– Det är många som varit igång sedan igår kväll och vi förstår att det är många norrköpingsbor som känner rädsla och en oro över det som hänt, sade kommundirektör Åsa Byman Falck under en presskonferens idag.

Skottdramat i Norrköping

Under natten erbjöd kommunen sig att gå in och stötta sjukhuset men det behövdes aldrig.

– Vi blev inte involverade i det arbetet eftersom sjukhus bedömde att man klarade det fint tillsammans med polisen, säger Karl Gudmundsson.

Skolan berördes

– Vi hade ganska knapphändig information från början och under vårt möte imorse konstaterade vi att det säkerligen skulle behövas extra resurser för att ta hand om berörda elever i skolan, säger utbildningsdirektör Tommy Fabricius under presskonferensen.

Men inte heller där blev det någon rusning till elevvården eller skolpersonal.

Öppnade kyrkan

Vid tolv-tiden öppnade kommunen upp St Johanneskyrkan i Klingsberg för att ta emot de sörjande och från socialkontoret har en ur personalen varit på plats i Hageby på morgonen. Men än så länge har ingen antagit kommunens hjälp.

– När man öppnade upp kyrkan ser man vilken sorts hjälp som behövs, säger socialdirektör Karl Gudmundsson.

Men än så länge har man endast tagit kontakt med den svenska kyrkan och inte med den syrisktortodoxa kyrkan.

– Självklart ska vi också ha kontakt med den syriskortodoxa kyrkan men samtidigt blir de som kommer dit säkerligen omhändertagna av sin egen församling, säger Karl Gudmundsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet