Foto: SVT

Kraftbolagen säger att de vill tappa mindre vatten ur sjön

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång har Tekniska verkens ledning sagt att de är bekymrade och vill tappa mindre vatten ur sjön Yxern. Men bara en enda ansökan har lämnats in. Och enligt den skulle tappningen bara minskas när sjön redan sjunkit – och det är redan försent.

”Vi är bekymrade över sjön och att sjön sjunker mycket.”

”Vi vill vidta åtgärder så fort vi kan.”

Vattenkraften dränerar

Ja så har det låtit under sommaren. Tekniska verkens ledning har upprepade gånger beskrivit sin oro för sjön Yxern.

Det kommunala bolaget i Linköping är en av fem kraftbolagsägare som har tillstånd att tappa vatten ur sjön för att producera el.

Det är inte bara miljövänner och myndigheter som anser att tillståndet skadar miljön, som det är utformat idag. Även kraftbolagsägarna har sagt att de vill ändra på tillståndet.

I ett yttrande skriver de att om man tappar sjön på vatten på det här sättet så skadar man miljön. Ja det hotar till och med sjöns hela existens, skriver kraftbolagsägarna.

Men någon större aktivitet för att förändra domen syns inte till.

Hur många gånger har du fått i uppdrag att göra en ansökan om att ändra tillståndet?

En gång har jag gjort ansökan, säger advokat Mikael Westin, som företräder Regleringsföretaget och de fem kraftbolagsägarna vid sjön Yxern.

Men man har ju velat ändra tillståndet ganska länge?

– Man har ju haft en diskussion under väldigt lång period ja.

Varför har man då inte ansökt om att ändra tillståndet tidigare?

– Det vet jag inte.

Tillståndet som gavs redan 1938 i en vattendom, innebär att vattennivån i sjön åker jojo upp och ner. Det leder till att sjön växer igen och vissa somrar blir sjön oacceptabelt låg.

Enligt tillståndet ska kraftbolagsägarna tappa ur minst 1500 liter vatten per sekund under hela våren och minst 800 liter vatten under hela sommaren.

I år blev läget för sjön akut och i stora delar av sjön blottades sjöbottnen. Och Tekniska verkens ledning har under sommaren uttryckt sin oro för sjön:

”Det här är synd, det måste ändras.”

”Vi vill tappa mindre vatten ur sjön Yxern.”

”Vi tycker att den här vattendomen behöver ändras.”

Men trots alla de här uttalandena så pågår ingen process för att ändra vattendomarna.

– De kan ju i morgon dag gå in till Mark- och miljödomstolen och begära ett nytt tillstånd, säger Eva Brynolf som är enhetschef på länsstyrelsen i Kalmar.

Länsstyrelsen i Kalmar har gång på gång uppmanat kraftbolagen vid sjön Yxern att frivilligt ansöka om ett nytt tillstånd.

– Det svenska systemet och lagstiftningen bygger på att verksamhetsutövarna tar sitt ansvar, sitt fulla ansvar. Det är där ansvaret ligger för den här situationen, säger Eva Brynolf.

Men trots att vattendomen har kritiserats under flera decennier har någon omprövning aldrig skett. Inte heller under Tekniska verkens tid i Regleringsföretaget – trots att det kommunala bolaget har haft majoriteten av vattenkraftverken vid sjön sedan början av 2000-talet .

En gång skickade man visserligen in en ansökan. Men när SVT Nyheter Öst granskar den så visar det sig att kraftbolagen enligt den skulle fortsätta att tappa sjön på minst 1500 liter vatten i sekunden under hela våren.

Först sent på sommaren skulle man minska tappningen något – när sjön redan är låg och det redan är för sent.

Den här ansökan fick kritik och drogs tillbaka av kraftbolagsägarna.

Men pågår det någon process nu, för att ändra domen?

– Inte så att det är inlämnat något ärende. Däremot så sitter våra ingenjörer och räknar, säger Anders Jonsson, vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet