Foto: SVT

Kraftig minskning av nykterhetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens omorganisation är det betydligt mindre risk att få göra ett nykterhetstest i trafiken. Sedan januari 2015 har antalet ”blås” som polisen genomför minskat dramatiskt. Det avslöjar SVT i dag.

Poliser som står utanför Systembolaget och i köpcentrum och kontrollerar om förare är berusade är en betydligt ovanligare syn i dag jämfört med för ett år sedan, innan omorganisationen. På nationell nivå genomfördes i januari 2015 drygt 123.592 utandningsprover. Ett år senare genomförde polisen knappt 31.000 utandningsprover. Det är en minskning med 75 procent.

Likadant i Östergötland

I Östergötland är skillnaden ännu större. Under januari och februari 2015 så gjordes 6.220 utandningsprov och 2016 genomfördes bara 1.176 stycken. Det är en minskning med över 80 procent och skillnaden blir ännu större om 2016 jämförs med 2014.

Kraftig minskning under flera år

För två år sedan genomfördes 14.939 utandningsprover i Östergötland under januari och februari. Jämfört med årets siffror betyder det att polisen i Östergötland, två år senare, bara har genomfört en trettondel av proven man gjorde 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.