Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så säkerställs kvalitén på dricksvattnet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Kraftigare regn – nya utmaningar för reningsverken

Uppdaterad
Publicerad

Förändrade väderförhållanden i Sverige leder till nya utmaningar för vattenverken och inte minst för kvalitén på vårt dricksvatten. Tekniska verken i Linköping planerar därför just nu för nya investeringar för att säkerställa kvaliteten.

– Förhoppningsvis ska det inte vara några problem för konsumenterna. De ska kunna dricka det kommunala dricksvattnet och känna sig trygga med det, säger Joakim Persson, affärsenhetschef, produktion, Vatten och avlopp på Tekniska verken.

Längre regnperioder

Längre regnperioder har bland annat påverkat råvattnet, alltså vattnet som görs till dricksvatten. Stora mängder regn har gjort råvattnet grumligare, något som nu ska motverkas genom nya investeringar.

Förorenat vatten på Gotland

– Vi tittar på att investera i ett nytt reningssteg till exempel till ett av våra vattenverk. Det kommer påbörjas en förstudie nästa år, för en framtida investering år 2025 och 2026, säger Joakim Persson.

Skyfall, översvämningar och perioder med långvarig torka och vattenbrist påverkar både dricksvattenförsörjningen och hanteringen av avloppsvatten, enligt webbportalen Klimatanpassning, som drivs och förvaltas av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI.

Hör mer om hur ett förändrat klimat och allt större svängningar i vädret påverkar dricksvattenförsörjningen och hur kvalitén säkerställs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet