Foto: SVT

Kritik mot Vrinnevisjukhusets kvinnoklinik

Uppdaterad
Publicerad

Klinikens personal underbemannad och stressad.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjorde den 12 november ett föranmält tillsynsbesök hos Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Anledningen var ett antal klagomål och lex Maria-anmälningar.

I stort sett alla personalkategorier intervjuades om läget på kliniken. Och samtliga intervjuade var eniga om att man var underbemannade.

Ont om personal

Läkarna uppgav till exempel att de vid vissa tillfällen kunde vara stationerade på upp till tre olika positioner.

Sjuksköterskorna på gynekologiska vårdavdelningen kan på kvällar, nätter och helger ha telefonrådgivning och vara ensam ansvarig för tio inneliggande patienter, samt jourpatienter.

Barnmorskorna har ibland tre patienter som ska följas, vilket leder till att man inte alltid hinner följa kardiotocografiregistreringen (CTG), vilket kan utgöra en patientsäkerhetsrisk.

Även undersköterskorna sade sig uppleva svårigheter med att hinna med sina arbetsuppgifter.

Datatsystem för avrapportering som inte kommunicerar med varandra upplevs också som ett problem.

Brister i kommunikationen

Personalen påpekade också att det ofta brister i kommunikationen mellan akutmottagningen och den gynekologiska enheten på sjukhuset.

En patient som kommit till akuten kan efter beslut i receptionen skickas till gynekologiska enheten utan att man meddelat det i förväg.

IVO konstaterar i rapporten att ”en sådan patients status kan snabbt försämras vilket medför en risk”.

Nu måste Vrinnevisjukhuset åtgärda problemen med patientsäkerheten och redovisa detta för IVO senast den 31 mars 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.