Foto: Montage/SVT

Kvinnokliniken granskas efter dödsfall

Publicerad

Flera allvarliga händelser som inträffat på förlossningsavdelningen är bakgrunden till att kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping ska granskas. På måndag besöker Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kliniken.

Det är inte första gången som IVO har besökt  kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset. En tillsyn gjordes 2013 men enligt IVO har bristerna i verksamheten fortsatt.

–Jag tycker att tillsynerna är relevanta och vi ser det som en dialog med IVO kring vad vi kan utveckla och bli bättre på, säger klinikchefen Patrik Karlsson.

Flera allvarliga händelser

Bakgrunden är att flera allvarliga händelser skett i samband med förlossningar med två lex Maria anmälningar som följd.

Ett av fallen handlar om en tvillingförlossning där en av tvillingarna dog på grund av syrebrist. Föräldrarna har anmält händelsen till IVO och flera utredningar pekar på brister i Kvinnoklinikens agerande.

Sjukhuset egen lex Mariaanalys slår fast att förlossningen kantades av bristande kommunikation, avsteg från rutiner och felaktig handläggning.

–Det är allvarligt och beklagligt när det drabbar patienter. Vi måste titta på hur vi gör för att det inte ska inträffa igen, säger klinikchefen Patrik Karlsson.

Enkät till alla medarbetare

Under hösten har IVO låtit samtliga medarbetare på kvinnokliniken svara på en enkät om arbetssituationen och rutinerna har genomlysts.

–Vi väntar besök från IVO på måndag, då vi ska gå igenom svaren på enkäten från medarbetarna och svaren från de patienter som IVO har träffat, säger Patrik Karlsson.

Foto: Hasse Holmberg/TT

IVO: ”Läkaren gjorde avsteg från rutinerna”

Nyligen kritiserade IVO den  ansvarige förlossningsläkaren under tvillingförlossningen för att ha varit oskicklig i sin yrkesutövning.

Utredningen pekade på brister i fosterövervakning, klinisk bedömning och oförmåga att fatta beslut om kejsarsnitt.

Utredningen visar också att läkaren gjort avsteg från klinikens rutiner samt vetenskap och beprövad erfarenhet.

–Det är svårt för mig att gå in på de medicinska sakfrågorna. Jag beklagar än en gång vad de drabbade patienterna råkat ut för, säger Patrik Karlsson.

Granskningen fortsätter

På måndag besöker Inspektionen för vård och omsorg kvinnokliniken på Vrinnevisjukshuet för att informera om personalens enkätsvar. Själva beslutet efter höstens tillsyn kommer senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.