Laddstolpar till elbilar är en del av satsningen. Foto: TT

Ladda bilen på natten

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen skulle kunna ladda upp en miljon elbilar på nätterna med de elinstallationer som finns idag.

Som elinstallationerna i Sverige ser ut idag skulle hushållen kunna ladda upp en miljon elbilar per natt. Men det krävs en bred satsning på laddinfrastruktur.

De flesta hushåll har kapacitet att ladda elbilar men eftersom effektuttaget åker berg- och dalbana över dygnet är det ingen bra idé att ladda bilen när man kommer hem från jobbet.

elbil

El dyrast morgon och kväll

Mest el används på morgonen och kvällen, då är också elen som dyrast. Det visar beräkningar utförda av forskare vid Linköpings universitet och VTI.

– För att beräkna hushållens effektuttag har vi använt data över förbrukningen av hushållsel från Tekniska verken i Linköping. Vi har också hämtat väderdata från SMHI för att beräkna uppvärmningsbehovet berättar Christoffer Sundström, forskare vid Avdelningen för fordonssystem, Linköpings universitet.

Inget kommunen prioriterar

Som en annan del i projektet har Malin Henriksson, forskare på VTI, studerat i vilken mån kommunerna arbetar för att få fram laddningsinfrastruktur, i första hand laddstolpar. Inte alls, visade det sig.

I Norrköping och Linköping ansåg varken tjänstemän eller politiker att det var en prioriterad kommunal uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elbil

Mer i ämnet