Foto: Scanpix

Lägre arbetslöshet men fler varsel

Uppdaterad
Publicerad

Antalet varsel i Östergötland var ovanligt högt i januari. Samtidigt är arbetslösheten lägre jämfört med för ett år sedan.

Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I januari var 21.380 personer inskrivna som arbetslösa i Östergötland, vilket är 570 färre jämfört med i januari 2013.

Arbetslösheten har minskat i alla kommuner förutom Finspång, Söderköping och Norrköping. Norrköping har fortfarande den högsta andelen arbetslösa med 13,2 procent.

Unga arbetslösa i Motala

Tittar man på enbart ungdomsarbetslösheten så finns dock flest arbetslösa ungdomar i Motala, hela 27,6 procent. Det kan jämföras med 20,5 procent i länet och 16,6 procent i riket.

– Motala har haft några tuffa år och därför är det positivt att arbetslösheten nu pekar nedåt, även om den fortfarande ligger högt för ungdomar. Men nu börjar sommarjobben komma in vilket ger många ungdomar möjlighet att hitta ett jobb, säger Birgitta Tegidius, arbetsförmedlingschef i Motala, i en kommentar.

Många varsel

Under januari månad varslades nästan 700 östgötar om uppsägning. Det är 500 fler än i januari förra året och en mycket hög siffra för länet, enligt Arbetsförmedlingen. Över 400 av de varslade finns inom tillverkningsindustrin.

Framtidstro på Gotland

På Gotland minskar arbetslösheten. I januari var 2.780 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är 150 färre än vid samma tidpunkt året innan.

–Efter att under några år sett arbetslösheten på Gotland sakta stiga är det skönt att se vändningen med flera månader i sträck där vi hela tiden ligger bättre till än för ett år sedan. Företag investerar och öppnar butiker på Gotland, det finns en framtidstro, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen i Visby, i en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.