Läkemedlet Nalaxon, som används för att häva överdoser, ska delas ut i samband med en protestaktion. Foto: SVT

Läkemedel mot överdoser delas ut på gatorna

Publicerad

Svenska brukarföreningen kommer att dela ut det receptbelagda läkemedlet Naloxon på gatorna i Linköping. Dock är detta olagligt enligt polisen. – Men det räddar liv, säger Robert Sanderö, ordförande i brukarföreningen Östergötland.

Det är Svenska brukarföreningen som genomför en protestaktion mot att det tagit för lång tid att få sjukhusen att dela ut preparatet.

– Folk dör ju varje dag och skulle det finnas på gatorna skulle dödligheten minska, säger Robert Sanderö, ordförande i brukarföreningen Östergötland.

Protestaktion på flera ställen

Det är i samband med den internationella brukardagen som det nu på flera ställen i landet planeras en protestaktion, bland annat i Linköping. Svenska brukarföreningen ska dela ut doser av medlet Naloxon som används för att häva den nedsatta andningsförmåga som förekommer vid överdoser.

Donation från USA

Det har funnits planer på att dela medlet från sjukvården bland annat i Skåne men projektet har försenats. Brukarföreningen har nu fått en donation från USA med 300 doser som den 21 juli ska delas ut i landet.

– Det är ett brott mot läkemedelslagen och jag tror även att det går under handel med läkemedel. Har det importerats är det även ett smugglingsbrott, säger Magnus Skoglund, gruppchef på polisens narkotikaenhet.

– Visst är det en olaglig handling men det räddar ju liv, säger Robert Sanderö, ordförande i brukarföreningen Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.