Arkivbild Foto: SVT

Landets fångar gör egen tidning

Uppdaterad
Publicerad

Filen – så heter en tidning som görs av fångar för fångar på landets anstalter.

En som skriver i Filen är livstidsdömda trippelmördaren Richard A R Nilsson.

Han har avtjänat drygt 16 år av sitt straff och tagit över tusen högskolepoäng, bland annat en universitetsexamen i juridik.

Nu skriver han bland annat spalten ”Fråga juristen” och beskriver hur viktigt hans skrivande är såhär:

– Mitt författande har gett mig chansen att börja betala av till brottsoffren, en meningsfull sysselsättning under tiden, och ett konkret jobblöfte den dag jag kommer ut. För mig har skrivandet gett en framtid.

Redaktion utanför murarna

Redaktionen för tidningen Filen finns i ett kök i Ekholmen, Linköping och en av de som annonserar i tidningen är Kristina Lundeberg, Lawring juristbyrå.

Hon har fått kontakt med folk på insidan och ser det inte bara som ”mer jobb” utan även som en viktig inblick för henne.

Kristina Lundberg har tidigare haft kontakt med anstalter om att få föreläsa där, men det har ingen varit särskilt positiv till.

Många gånger är det svårt för fångarna att få veta vad de har rätt till.

– Det är svårt för de på insidan att hitta någon som brinner för deras rättigheter och därför är Filen ett bra forum att nå ut, säger Kristina Lundeberg, Lawring juristbyrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.