Foto: SVT

Landsbygdssatsning välkomnas

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdskommittén har nu lagt fram 75 förslag för att få den svenska landsbygden mer levande.

Landsbygdskommittén bestående av elva ledamöter från samtliga partier i riksdagen lade idag fram ett sammanhållet förslag som ska få den svenska landsbygden att leva igen.

Bland förslagen märks bland annat att 10 000 statliga jobb ska flyttas från Stockholmsområdet ut i landet. Dessutom vill man få till fler bostäder genom landsbygdslån.

Bred enighet i riksdagen

Pia Tingvall är ordförande i Östergötland för den ideella föreningen Hela Sverige ska leva. Hon välkomnar förslagen och menar att många av de faktiskt kan bli verklighet med tanke på att partierna är överens.

– Det är postivt att man har kunnat enas i en tvärpolitisk kommitté på det här sättet, att alla riksdagens partier står bakom förslagen i en bred majoritet säger Pia Tingvall till SVT Nyheter Öst.

Utbyggt bredband och mer polis

Bland förslagen finns även en ny modell och ökade medel för utbyggnad av bredband till alla innan 2025.

Polisens lokala närvaro ska även säkerställas och det ska också ställas krav på hur snabbt polisen kan vara på plats vid allvarliga brott.

– Polisens närvaro är något som ständigt diskuteras och det är väl bra att man har en miniminivå på hur lång tid det tar innan polisen kommer på plats, så man känner sig trygg. Jag tror det finns en otrygghet. Man ser inte polisen lika ofta, kontoren finns inte kvar, så jag tror det finns en oro säger Pia Tingvall till SVT Nyheter Öst.

Förslagen ska nu ut på remiss innan de kan förverkligas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.