Långa handläggningstider för misstänkta arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart gått tre år sedan en djurskötare dog i en vargattack på Kolmården är utredningen fortfarande inte färdig. Statistik visar att handläggningstiderna för misstänkta arbetsmiljöbrott blir allt längre.

Det var i juni 2012 som en djurskötare i 30-årsåldern på Kolmårdens djurpark dödades av en grupp vargar hon umgåtts och arbetat med sedan de var valpar. Kvinnan befann sig ensam i hägnet. Det var när radiokontakten bröts som kollegorna insåg att något var fel. 

Trots att det snart gått tre år har åklagaren ännu inte tagit ställning till om någon begått ett arbetsmiljöbrott.

Vargattack i Kolmården

– Det är självklart väldigt olyckligt för alla som är berörda att det här tar den tiden. Men det är ett komplicerat mål många aspekter och då tar det den här tiden, tyvärr, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist vid Arbetsmiljöverket region öst.

Det är oftast Arbetsmiljöverket som anmäler dessa ärenden till åklagare. Statistik från landets Åklagarmyndigheter visar att handläggningstiderna vad gäller misstänkta arbetsmiljöbrott har blivit allt längre de senaste tre åren.

Många punkter att gå igenom

Under 2012 fick åklagarmyndigheten in 70 brottsmisstankar om vållande till annans död i samband med arbetsolycka.

Handläggningstiden, det vill säga tiden mellan anmälan till beslut från åklagare var 179 dagar. Under 2013 var handläggningstiden i genomsnitt 265 dagar och förra året hela 426 dagar. Handläggningstiderna har alltså fördubblats på två år.

– Det här är alltså svår juridik. Det finns många aktörer och man ska ta reda på vem som har ansvar och på vilka nivåer det finns delegationer av uppgifter, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

ÅKLAGARMYNDIGHETENS UTREDNINGSTIDER

  • Utredningstiden, eller handläggningstiden, är beräknad från att det misstänkta arbetsmiljöbrottet anmäls till åklagare till att åklagaren fattar beslut.
  • Beslutet kan både vara att åtal väcks eller att förundersökning läggs ner. Utredningstiden för de mål som leder till åtal, rättegång och eventuell dom är längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet