Foto: SVT

Lär känna familjen Frankemo som är resande romer

Uppdaterad
Publicerad

Här på SVT har ni kunnat följa dokumentärserien Eleonors resa som främst är inspelad i Motala och handlar om familjen Frankemo och deras vänner. Familjen är resande romer som, nästan, lever ett så kallat Svensson-liv.

Serien består av tre delar visar upp två sidor av ett och samma mynt. Det handlar om gemenskap och värme men också om år av förföljelse av romanifolket resande. 

– Det här skildrar hur vi i vår familj lever efter vår kultur som vi gör och utövar och det behöver inte innebära att det är generellt för alla resande i Sverige utan det skildrar vår familj, säger Eleonor Frankemo.   

Men serien har också väckt starka känslor bland resandefolket, många har blivit glada men det finns dom som menar att serien i sig är kränkande och visar upp en felaktig bild. 

– Det har legat mycket i resandegruppens kultur att man inte ska prata språket utanför stängda dörrar, att man inte ska visa när man går utanför dörren, vad man är för något och att man ska hålla det väldigt hemligt, säger Eleonor Frankemo. 

TV: Se inslaget här.

Hela serien finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.