Lärare och polis larmar om spice i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Drogen spice har fått fäste bland skoleleverna på Gotland. Lärare och polis larmar nu om problemen.

Ett par tre gånger de senaste åren har läraren Lotta Karlén i Visby upptäckt elever som varit märkbart drogpåverkade under skoltid.

– Det har hänt att vi har misstänkt att elever varit påverkade. Dels haft misstankar, men också faktiskt sett elever som varit rejält påverkade som raglat runt i korridorerna och mått illa och kräkts, säger hon.

Vid misstanke om att elever är påverkade så kontaktas föräldrarna och socialtjänsten. I vissa fall har också polisen kallats till skolan.

– Vi får i dag väldigt mycket information från kamrater att ens bästa vän eller kompisar byter sällskap och riskerar sin hälsa med den här typen av droger, säger Anders Gardelin som är biträdande rektor på Wisbygamnasiet norra.

Epidemin fortsätter

Den senaste tidens spice-epidemi på Gotland fortsätter. Under tisdagsdygnet kom ytterligare tre förgiftade personer, varav två minderåriga, till Visby lasarett där de intensivvårdas.

På onsdagsmorgonen var det dags igen. En kvinna och en man i 25-35 årsåldern hittades medvetslösa i en bostad på norra Gotland. I samband med detta beslagtog polisen narkotika som man misstänker är spice.

– Det otäcka är ju att ungdomarna egentligen inte har koll på vad det är de utsätter sig för, säger Anders Gardelin.

Den lättillgängliga nätdrogen spice används till stor del av yngre och har på allvar kommit in i skolmiljön. I måndags beslagtog polisen vad man tror är spice på en skola i Hemse på mellersta Gotland.

– Vi ser att skolan har börjat bli ett ställe där ungdomar hanterar narkotika på ett annat sätt i dag än vad vi har trott förut, säger Håkan Larsson som är chef för närpolisen på ön.

”Ett problem som berör oss alla”

Lotta Karlén, som på fritiden valt att engagera sig i den nybildade aktionsgruppen mot narkotika på Gotland, hoppas nu att uppmärksamheten kring spice ska få alla att inse allvaret i situationen.

– Det här är ju ett problem som berör oss alla. Det är obehagligt, dels för eleven själv, men också för alla runtomkring, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.