Arkivbild Foto: TT Nyhetsbyrån

Larm om heta hundar i vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan var det minusgrader och nu har vi sommarvärme och gassande sol. Skönt tycker en del, men absolut inte de hundar som lämnas i bilar som snabbt blir livshotande heta.

Så fort termometern lämnade vinterterritoriet och visade tvåsiffrig värme i veckan började larmen om heta hundar i bilar komma in till Stockholmspolisen.

– Man tänker inte på hur fort det blir varmt i bilen. Men det är hög tid att börja ta med det i beräkningen nu, säger Ewa Nilsson, informatör hos polisen i Stockholm.

Hundar är känsliga för värme eftersom de inte svettas som vi människor och lätt blir överhettade. Och i en bil stiger värmen snabbt en varm dag, även om det inte är soligt ute. Om temperaturen utanför bilen är 20 grader mitt på dagen kan det inne i bilen bli uppemot 85 grader.

”Ta registreringsnumret och ring polisen”

Om man upptäcker en hund som verkar må dåligt i en varm bil finns bör man larma polisen, säger Ewa Nilsson.

– Ta registreringsnumret och ring polisen. Om vi har registreringsnumret kan vi kanske spåra och få tag på ägaren och lösa det på den vägen.

Men om situationen är mer akut kan man bli tvungen att ta till mer drastiska åtgärder.

– Om läget är akut och man bedömer att hunden håller på att tuppa av eller till och med dö så får man krossa rutan på bilen, säger Ewa Nilsson.

Fakta: Hundtips för varma dagar

  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. En bil som parkerades i skuggan kan plötsligt stå i solen.
  • Om du har en kombi kan du installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln bak till hunden stryps.
  • Fundera på om hunden kanske har det bättre hemma. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag.

Källa: Svenska kennelklubben

Fakta: Värmeslag hos hund

  • Hundar kan relativt snabbt drabbas av värmeslag eftersom de inte kan göra sig av med överskottsvärme genom att svettas.
  • En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, dreglar, kräks och har diarré.
  • Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstemperaturen att sluta öka och sedan sänka den långsamt.
  • Ta ut hunden ur bilen och ge den om möjligt vatten.
  • Lägg våta handdukar som du blöter med vatten som är cirka 20 grader på hunden. Uppsök veterinär.

Källa: Agria

Fakta: Så varmt blir det i bilen

Tid / Yttertemp / Förhållande / Temp i bil

8.30 +14 Skugga +19

9.30 +18 Skugga +38

10.30 +20 Blandat +47

11.15 +20 Sol +58

12.00 +22 Sol +62

13.30 +23 Sol +85

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.