Rullstolsmannen gick in i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 47-årige man som ska ha lurat försäkringskassan på 14 miljoner, genom att låtsas vara svårt handikappad.

Han kom in i säkerhetssalen vid Linköpings tingsrätt utan assistans och utan att sitta i rullstol.

Flera åhörare skrattade högt när åklagaren läste ur det läkarintyg som ligger till grund för Försäkringskassans bedömnimng att den åtalade mannen behöver assistanshjälp 24 timmar om dygnet.

Det var efter en biloycka som han fick ett läkarintyg på sina smärtor. Under fem års tid har hans sambo och bröder tagit hand om honom, de är nu alla misstänkta för grovt bedrägeri och riskerar flera års fängelse för att ha lurat försäkringskassan på närmare 14 miljoner kronor.

En läkare i Skåne har skrivit intyg på att mannen omgående kommer avlida om han inte får hjälp dygnet runt. Den läkaren är nu också åtalad och riskerar fängelsestraff för medhjälp.

47-åringen hade intyg på att han var i så dåligt skick att han inte ens kunde köra in rullstol själv och inte ens använda en elektrisk på grund av vibrationerna, men i mannens dator hittade polisen mängder av bilder utan rullstol, från semesterresor på Cypern, Kanarieöarna och i Egypten. Dessutom bilder på när han själv installerar golvvärme i huset på Gotland.

Mannen ska dessutom ha varit så fräck att han såg till att få sitt lastbilsförarkort förlängt, genom att gå till en annan läkare som kunde intyga att han var helt frisk.

Han påstår att han lurade den läkaren och att han annars är oskyldig. Att han mår så dåligt som det står i läkarintygen men att han ibland mår lite bättre.

Utredningen är på 3500 sidor plus en dvd med filmer som polisen tagit av honom i smyg, där han rör sig obehindrat utan rullstol.

Eftersom han måddde lite bättre av värme så har han och hans sambo dom senaste åren bott i Kalifornien på vintrarna och på Gotland på somrarna.

Samtidigt som rättegången inleddes idag i Linköpings tingsrätt åtalades 14 personer i halmstad för fusk med assistanssersättning.

Försäkringskasan luras varje år på mer än en miljard kronor , det är försökringskassane egen uppskattnoing.

förra året krävde man tillbaka 19 miljoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.