Linköpings Universitet kvalificerade för robot-VM

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings Universitet har kvalificerat sig till fotbolls-VM i Tyskland 2016 – för robotar.

IFK Norrköping är sedan I höstas bäst i Sverige på fotboll. Men den segern kan brädas om Linköping vinner robotfotbolls-VM i Leipzig i juni.

På Linköpings Universitet pågår världsledande forskning inom robotik.

Fredrik Löfgren, Erik Örjehag, Zacharias Nordström, som alla pluggar till civilingenjörer och Fredrik Heintz som är docent på Linköpings Universitet programmerar ett robot-fotbollslag.

Studenterna har sett till att förutsättningarna finns, att roboten kan se bollen, förstå spelreglerna och röra sig. Men sedan är det robotarna som utför helt egna taktikbeslut och spelavvägningar, även om det verkar smått obegripligt.

Nu ligger robotarna i hårdträning inför sommarens turnering.

Robotarna är ungefär 60 cm höga och har balans som en ettåring. Varje lag består av 5 spelare på planen och en robot-coach bredvid planen som kan ta strategiska beslut.

Robotarna kan både kommunicera med WiFi och röst. Men det är ingen människa som styr robotarna utan de agerar helt på egen hand. De kan själva ställa upp sig på planen och börjar spela när de hör domarens visselpipa.

Om allting går som det ska och laget hittar finansiering för deltagande kommer de åka till Tyskland i slutet av juni och representera Sverige på världens största robotevent, RoboCup, där Australien för närvarande är regerande mästare.

Målet med RoboCup är att till 2050 ha ett lag med robotar som kan slå det mänskliga laget som vinner FIFA!

Robotarna har redan besegrat människan i schack och jeopardy, nu är det dags för dem att ta steget in i sportens värld!

Linköpings Universitet deltog förra året på VM i Kina och nu är målsättningen att gå vidare till slutspel!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.