Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Linköpings tunnelbeslut oroar i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) tror att ett tunnelbygge i Linköping både kan försena bygget av Ostlänken och göra projektet dyrare.

Politikerna i Linköpings kommun har enats om att föreslå att det byggs en tunnel för Ostlänken under staden. Ett bygge som antas komma kosta 12–19 miljarder kronor, skriver corren.se.

”Det låter nästan som om det bara finns ett alternativ, tunnel, punkt och slut. I så fall finns en risk för betydande fördyring och därmed risk för försening”, skriver Lars Sternkvist på sin blogg på NT.se.

Lars Stjernkvist säger till Corren.se att han gärna ser att Ostlänken börjar byggas mellan Norrköping och Linköping så snart som möjligt, för att förbättra tågpendlandet mellan städerna.

Väl förberett beslut

Paul Lindvall (M), kommunalråd i Linköping, menar å sin sida att beslutet om att förorda en tunnel är väl förberett. I en arkitekttävling vann ett broförslag. Den bron skulle blivit väldigt bred och kräva mycket mark i centrala staden.

– Den blir tre gånger så bred som Öresundsbron. Det här med bro kan vara bra, men är också ett bekymmer, säger Paul Lindvall till Corren.se.

I Norrköping ska kommunfullmäktige besluta hur man vill dra Ostlänken genom staden framåt sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.