”Beroendeforskning visar på att trauma i barndomen är en viktig riskfaktor för alkoholberoendeutveckling”, säger Markus Heilig, professor vid Linköpings Universitet. Foto: TT

Linköpingsforskare får 300.000 kr

Uppdaterad
Publicerad

Trauma i barndomen är en viktig riskfaktor för alkoholberoende. Markus Heilig, professor vid Linköpings Universitet, får nu 300.000 kronor i anslag för att fortsätta utreda sambanden.

Systembolagets Alkoholforskningsråd delar ut sammanlagt sju miljoner kronor till olika projekt inom framförallt samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig forskning. 300.000 kronor av de pengarna går till en Linköpingsforskare.

– Det känns väldigt roligt att fått detta anslag, säger Markus Heilig, professor vid Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN), vid Linköpings Universitet.

Ska utreda ökad risk

Han forskar på risker för alkoholrelaterade sjukdomar bland traumatiserade barn och samarbetar där med BUP, barn och ungdomspsyk.

– Beroendeforskning visar på att trauma i barndomen är en viktig riskfaktor för alkoholberoendeutveckling. Här får vi möjlighet att följa upp barnen som bedömts på BUP, och studera de processer genom vilka tidiga livstrauman leder till ökad risk för alkoholproblem, säger Markus Heilig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.