Miljöchefen bollar tillbaka ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar säger att det är Linköpings kommunala bolag Tekniska Verken som har ansvaret för att sjön Yxern töms på vatten och att linköpingspolitikerna har fel när de hävdar att det vore ett lagbrott att försöka rädda sjön.

Det miljöpartistiska kommunalrådet Nils Hillerbrand och tillika ordförande i Tekniska Verken sa igår till SVT Nyheter Öst att man där inte kan göra något för att stoppa tömningen av sjön Yxern i Småland. Vattennivån i sjön är nu en meter lägre än normalt på grund av det vattten som rinner ut till Tekniska Verkens vattenkraftverk.

Hillerbrand hävdar att tappningen av vatten från sjön styrs av den gamla vattendom som finns och att det bara är Länsstyrelsen i Kalmar som kan gå in och ändra reglerna. Men på Länsstyrelsen i Kalmar säger man sig inte kunna agera på egen hand utan vad som krävs är att Tekniska Verket överklagar tidigare beslut.

– Tekniska Verken har ett tillstånd som är giltigt och det är verksamhetsutövaren, Tekniska Verken, som har ansvaret, säger Eva Brynolf avdelningschef Länsstyrelsen Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet