• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Sverker Johansson

Linköpingsprofessor prisad av Wallenberg

Uppdaterad
Publicerad

Årets Marcus Wallenbergpris på två miljoner kronor går till professor Magnus Berggren vid Linköpings universitet.

Magnus Berggren får priset för sina forskningsinsatser kringa att trycka elektronik – till exempel sensorer och displayer – på papper och kartong, vilket öppnar för en ny global marknad för svenskt papper.

Tillkännagivandet av priset ägde rum på den gemensamma inflyttningsfest som Acreo Swedish ICTs och Magnus Berggrens forskarteam (Laboratory for Organic elektronics) höll igår i Kåkenhus i Norrköping.

Magnus Berggren har bland annat utvecklat jon-baserade elektrokemiska transistorer som arbetar vid låga spänningar och som är enkla att trycka förhållandevis råa ytor, som till exempel papper.

Läs mer om Marcus Wallenbergs stiftelse.

2014 års Marcus Wallenbergpris – fullständig motivering:

”2014 års Marcus Wallenbergpris har tilldelats professor Magnus Berggren för hans breda och banbrytande bidrag till den grundläggande forskningen liksom till ett flertal tillämpningar av elektronik applicerat på papper. Hans alternativa angreppssätt att utveckla jon-baserade elektrokemiska transistorer i stället för kiselbaserade är särskilt lämpade för att tryckas på papper. De arbetar vid låga spänningar, kräver inte extremt tunna skikt och är enkla att applicera med traditionella trycktekniker även på förhållandevis råa ytor som papper. Dessa upptäckter har banat väg för nya, möjliga applikationer såsom pappersbaserade återvinningsbara färgdisplayer, smarta förpackningar eller etiketter inklusive olika typer av sensorer. Genom att använda samma grundläggande teknologier har Berggren också aktivt arbetat med utveckling av ”organisk bio-elektronik” och då särskilt komponenter som möjliggör kommunikation mellan biologiska system (joner) och elektronik (elektroner) – främst för användning inom medicin och diagnostik. En del av dessa kan tryckas på papper.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.