De ska göra bränsle av alger

Uppdaterad
Publicerad

Några studenter på Linköpings Universitet har inte tagit sommarlov. Istället jobbar de med att ta fram framtidens drivmedel ur alger.

– Det vi vill göra är att få fram en mer effektiv alg som producerar mycket olja. Oljan kan sen användas som biodiesel, säger Isabelle Matthiesen, forskande student på Linköpings Universitet.

Svårt att producera

Alger används sedan tidigare för att ta fram biodiesel, men att få till en gynnsam produktion har visat sig svårt. Genom att modifiera algerna med hjälp av bakterier hoppas studenterna nu kunna ändra på det.

– Vi vill ta bort genen som kodar för stärkelse, för om den försvinner så kan mycket av energin istället gå till att producera den här oljan i algens egen metabolism, säger Isabelle Matthiesen.

Målet: Spara på naturen

– Det långsiktiga syftet är att vi vill öka andelen biobränslen på marknaden. Att det är billigt, lättillgängligt och att det är simpelt att producera så att alla har möjlighet att framställa grön energi, säger Emma Sandqvist Wedin, forskande student på Universitetet.

I oktober åker studenterna till Boston för att tävla med sin forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.