Foto: Linköpings universitet

Liu-professor får mångmiljonbelopp till forskning

Publicerad

Det är professorn Eva Hemmungs Wirtén som får närmare 22 miljoner kronor för att bedriva forskning vid Linköpings universitet, Liu.

Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Tema kultur och samhälle på Liu, får ta del av anslaget ERC Advanced Grant, vilket är ett av Europeiska forskningsrådets mest prestigefulla sådana. Pengarna ska gå till forskning om ”patent som en del av den vetenskapliga infrastrukturen” och projektet kommer att pågå under fem års tid.

Enligt Liu går forskningsrådets ”advanced grants” till forskare som anses vara världsledande och forskning som bryter ny mark.

– Eva Hemmungs Wirtén är den första kvinnan inom samhällsvetenskap och humaniora i Sverige som fått ett Advanced Grant. Det är något av ett genombrott och mycket glädjande, säger enhetschef Johan Åkerman vid Grants Office på Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

”Är till för att just tänka stort”

Forskningen som Eva Hemmungs Wirén kommer att bedriva är vad hon undersökt under hela sin karriär; upphovsrätt, patent och varumärken.

– Det fantastiska med ERCs finansiering är att den är till just för att tänka stort, och att de ger substantiella resurser över lång tid. Det är en ovärderlig kombination, säger Eva Hemmungs Wirtén, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.