”Jag vågar inte söka bostadsbidrag för jag är rädd för att bli återbetalningsskyldig”, säger Jesper Rosenberg som studerar vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Var tredje LiU-student fick betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbidraget är en nödvändig hjälp för många studenter. Men 1 400 studenter vid Linköpings universitet fick en jobbig överraskning efteråt. En tredjedel av dem som fick bostadsbidrag tvingades betala tillbaka pengar.

– Det är inte billigt att bo som student här i Norrköping, säger Jesper Rosenberg som studerar vid Linköpings universitet vid Campus Norrköping.

De nybyggda studentlägenheterna kostar 5 200 kronor i månaden. Och då ingår inte el och vatten, berättar han.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

– Det landar på 5 700 kronor i månaden. Du hör ju själv att det är extremt knapert.

Var tredje blir återbetalningsskyldig

Bostadsbidraget hjälper många studenter att få ihop ekonomin under studietiden – men för många blir det tufft efteråt.

Var tredje student vid Linköpings universitet som fått bostadsbidrag blev återbetalningsskyldig. Det visar siffror som SVT har tagit fram.

– Om man har jobbat mycket extra kan man bli skyldig att betala tillbaka allt det bidrag man har fått under året. Och då kan det bli mycket pengar, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

Kontrollerar två år senare

Om du är ensamstående får du bara tjäna drygt 30 000 kronor per år förutom studiebidraget, det vill säga knappt 3 000 kronor i månaden – utan att bli återbetalningsskyldig.

På ansökningsblanketten uppskattar man vad man tror att man kommer att ha för inkomst. Försäkringskassan kontrollerar inkomsten två år senare – och då kan man antingen få ett tilläggsbidrag eller tvingas betala tillbaka pengar.

– Jag har kompisar som har blivit återbetalningsskyldiga. Det har definitivt varit så att de har känt av det, säger Jesper Rosenberg.

1 400 LiU-studenter drabbades

Det här har drabbat drygt 1 400 studenter vid Linköpings universitet, enligt Försäkringskassans siffror. Det är 34 procent av dem som fick bostadsbidraget 2015.

– Jag tror inte alls att det är så att man inte bryr sig. Jag tror att det är så att man vet inte hur systemet fungerar helt enkelt, säger Jenny Cederborg.

– Folk är väl inte så insatta. De tänker väl att om de söker och det har blivit godkänt. Då kan man inte bli återbetalningsskyldig. För då har det ju blivit godkänt, säger Jesper Rosenberg.

Han har själv inte vågat söka bostadsbidrag eftersom han jobbar extra på somrarna.

– Man vill ju inte gärna ha en skattesmäll sedan liksom.

Så fungerar bostadsbidraget

Du som har fyllt 18 men inte 29 år kan få bostadsbidrag. Som mest får man 1 300 kronor i månaden i bostadsbidrag. Man kan få bidrag om hyran överstiger 1 800 kronor per månad.

När man ansöker om bostadsbidrag uppskattar man vad man tror att man har för inkomster under året. Två år senare kontrollerar Försäkringskassan taxerad inkomst. Då kan man antingen få ett tilläggsbidrag eller tvingas betala tillbaka delar av bostadsbidraget eller hela bidraget.

Gränsen för ensamstående är 41 000 kronor i inkomst per år. Har man högre inkomster måste man betala tillbaka delar eller hela bostadsbidraget. Bidraget minskas med en tredjedel av inkomsten som överstiger 41 000 kronor.

80 procent av studiebidraget räknas in i inkomsten. Det betyder att studenter bara får tjäna 32 600 kronor extra per år, det vill säga cirka 2 700 kronor i månaden i snitt.

Gränsen för makar eller sambor är 58 000 kronor i gemensam inkomst.

Mer information finns på försäkringskassans hemsida. Försäkringskassan har en tjänst som heter Kassakollen där man kan räkna ut sitt bostadsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på studentbostäder i Karlstad

Mer i ämnet