Slite hamn.

Löfven dröjer med svar om rysk hamnhyra

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern har ingen åsikt, åtminstone inte offentligt, om Gotlands planer på att hyra ut Slite hamn till ryskägda gasprojektet Nord Stream 2. ÖB har uttryckt stor tveksamhet.

När TT frågar statsminister Stefan Löfven (S) under ett besök i Västerås om vad regeringen tycker säger han att den är skeptisk till projektet som helhet, men att det är en fråga som måste hanteras på EU-nivå.

– När det gäller hamnarna så är det svenskt territorium och där kommer vi att bevaka de svenska säkerhetsintressena, det är fullständigt klart.

Rysk gasledning i Östersjön

TT: Har regeringen ingen åsikt huruvida Gotland ska hyra ut Slite hamn?

– Det är en process i gång och vi kommer att bevaka svenska säkerhetsintressen, med det får du nöja dig nu.

Foto: TT

Möts nästa vecka

TT: ÖB vill ju inte att den ska hyras ut, har regeringen en annan åsikt?

– Nej, jag säger inte det. Jag säger att det är en diskussion i gång, försvarsministern och utrikesministern träffar de kommunala företrädarna nästa vecka och regeringen kommer naturligtvis att bevaka Sveriges säkerhetsintressen.

Det Löfven syftar på är att försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har kallat till sig företrädare för Gotlands och Karlshamns kommuner den 13 december. De vill informera om bland annat säkerhetspolitiska frågor och gissningsvis hur regeringen ser på de båda kommunernas planer att hyra ut hamnkapacitet till Nord Stream.

Varken Hultqvist eller Wallström har sagt vad de egentligen tycker om uthyrningsplanerna, bara att de, som statsministern, är skeptiska till gasledningen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) under debatten i riksdagen om Nordstream 2. Foto: TT

Kan godkännas

Gotland har haft siktet inställt på ett beslut i tekniska nämnden den 15 december, i regionstyrelsen i januari och fullmäktige i februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, sade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till TT häromdagen.

Jansson har gjort klart att det kan handla om 50–60 miljoner kronor i hyra för kommunen, pengar som skulle komma väl till pass. Men han har också sagt att det är regeringens sak att göra den säkerhetspolitiska bedömningen.

Överbefälhavaren Micael Bydén Foto: TT

Överbefälhavaren Micael Bydén har uttryckt sin tveksamhet.

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för Försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga, sade han i SVT Agenda i oktober.

Fakta: Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

Det handlar om Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet