Luftproblem stänger skola

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Bråviksskolan i Norrköping har haft besvär med torra slemhinnor och huvudvärk. Nu stängs skolan i väntan på provsvar.

Det är nu efter semestern som skolpersonalen upplevt besvär och med anledning av detta har en utredning av hela skolans innermiljö påbörjats.

– En tidig indikation från konsulten visar dock att det finns ämnen i luften i de administrativa delarna av skolan som kan orsaka besvär. Kompletterande analyser ska ske och en färdig rapport väntas i mitten av nästa vecka, säger Sören Karlsson, verksamhetschef från lokalförsörjningen, i ett uttalande.

350 elever berörs

Av försiktighetsskäl har lokalförsörjningen och utbildningskontoret beslutat att hela skolan ska stängas i väntan på samtliga provsvar.

– Hittills har vi inte fått några indikationer på att eleverna reagerat på miljön i undervisningslokalerna, men eftersom vi inte kan garantera att inte samma problematik uppstår även där tar vi det säkra före det osäkra, säger verksamhetschef Cecilia Carlén.

350 elever berörs, från förskoleklass till årskurs sex. Måndag och tisdag kommer eleverna att vara lediga från skolan och vid behov erbjudas fritidsplats. Onsdagen kommer i sin tur att bli en idrottsdag.

”Hoppas på förståelse”

– Fokus för oss just nu är att skapa en så bra situation som möjligt för elever och personal på skolan, i väntan på information för att kunna lösa situationen på bästa sätt. Vi beklagar den oro och de olägenheter som flytten medför, men vi hoppas på förståelse för de berörda eftersom vi utför flytten med elevernas och personalens bästa för ögonen, säger Cecilia Carlén.

Personal och föräldrar har blivit informerade under fredagen och i eftermiddag har Norrköpings kommun kallat till presskonferens med anledning av händelsen.

Bråviksskolan byggdes 2009 och är en av Norrköpings nyaste skolor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.